ma 25/10/2021 - 18:30 Stadhuis
Aan de gemeenteraad wordt de goedkeuring gevraagd voor de aankoop van 4 nieuwe picknicktafels. Voor de 4 regio's van de lokale politie Brugge wordt een picknicktafel voorzien zodat het personeel daar tijdens de lunchpauze buiten kan vertoeven.
Wijze van gunnen: aankoop via de aankoopcentrale Creat/Farys.
Uitgave: 6.913,46 euro incl. btw.
Wegens interne verschuivingen en personeelswijzigingen binnen de lokale politie Brugge dienen 13 bureeltafels, 3 kleerkasten, 10 rolluikkasten en 8 rolcontainers aangekocht te worden. Voor de vervanging van defecte en versleten stoelen zullen 60 ergonomische bureelstoelen aangekocht worden.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aankoop van divers kantoormeubilair goed te keuren.
Uitgave: 30.675,05 euro incl. btw.
Wijze van gunnen: raamcontracten FOR-CMS.
De Vlaamse overheid nodigt de Vlaamse gemeenten uit tot een lokaal energie- en klimaatpact. Het pact heeft tot doel een inhoudelijke en financiële impuls te geven aan lokale besturen om de ambities mbt. de noodzakelijk klimaattransitie om te zetten in versterkte concrete acties en realisaties. Daartoe worden lokale besturen gevraagd om zich te engageren in één of meerdere van de volgende werven:
De Vlaamse overheid engageert zich tot een financiële steun gebaseerd op trekkingsrechten. Voor 2021 gaat dit voor Brugge om een bedrag van 491.757 Euro, ook voor de jaren 2022, 2023 en 2024 is een budget voorzien en zal het trekkingsrecht afhankelijk zijn van het totale beschikbare budget en het aantal deelnemende gemeenten.
Naast het engagement in de werven wordt van de lokale besturen verwacht dat ze voldoen aan een aantal randvoorwaarden.
De Stad Brugge wenst zich te engageren in het Lokaal Energie- en Klimaatpact Vlaanderen. Het klimaatplan 2030 dat in opmaak is i.f.v. het burgemeestersconvenant 2030, wordt als leidraad genomen voor concrete realisaties binnen de 4 vermelde werven. De vereiste co-financiering van 50% wordt voorzien via het bestaande meerjarenbudget 2021-2022. De rapportage gebeurt via de BBC-rapportage van het meerjarenbudget. De trekkingsrechten zullen in 2022 aan de lokale besturen bezorgd worden, de uitgaven voor de acties dienen te gebeuren in 2021 en 2022. De trekkingsrechten voor de jaren 2022, 2023 en 2024 moeten nog in een latere fase vastgelegd worden.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de budgetwijziging 2021 van het kerkbestuur Sint-Gillis van het Centraal Kerkbestuur 1.
De gemeenteraad keurt de financiële vereffening en verdeling van De Schakelaar goed.
De stad Brugge maakt deel uit van het intergemeentelijk samenwerkingsverband IVBO.
De stad Brugge ontving een uitnodiging dd. 12 juli 2021 tot deelname aan de buitengewone algemene vergadering die gehouden wordt op woensdag 3 november 2021.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd een vertegenwoordiger aan te duiden en het stemgedrag van zijn vertegenwoordiger te bepalen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het tweede addendum op de huurovereenkomst met de NV Katelijne voor de inhuring lokalen en kerk Redemptoristinnenklooster n.a.v. de vaststelling van huiszwam.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de verkoop van een oppervlakte 15,70 m² grond, uit het privaat patrimonium van de Stad, gelegen te 8200 Brugge, Magdalenastraat 30+, voor de vernieuwing van de distributiecabine voor gas, voor openbaar nut, aan IMEWO.
De gemeenteraad wordt gevraagd om zijn goedkeuring te hechten aan de erfpachtovereenkomst voor een oppervlakte grond 9.073,99 m² gelegen te Brugge (Sint-Andries), aan de Dirk Martensstraat 4, met de Hulpverleningszone 1 voor de bouw van een nieuw brandweergebouw en aanhorigheden.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het toestaan van een recht van erfpacht aan Toerisme Vlaanderen, van het Kapucijnenklooster, gelegen te 8000 Brugge, Boeveriestraat 18, in het kader van het project "Reizen naar morgen".
De stad Brugge vestigt een jaarlijkse belasting op het exploiteren van taxi's en het verhuren van voertuigen met bestuurder.
N.a.v. de coronacrisis wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd om - bij wijze van steunmaatregel - het belastingtarief voor het aanslagjaar 2021 te halveren.
De stad Brugge vestigt een jaarlijkse retributie op de vergunningen van het individueel bezoldigd personenvervoer en de machtiging voor standplaatstaxi's.
N.a.v. de coronacrisis wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd om - bij wijze van steunmaatregel - het retributietarief voor het aanslagjaar 2021 te halveren.
Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat er minstens één keer per jaar een aanpassing van het meerjarenplan komt. Deze aanpassing moet minimum de inbreng van de jaarrekening (2020) van het voorgaande jaar omvatten en de vaststelling van de kredieten voor het volgende jaar (2022). Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar (2021) die goedgekeurd werden door het College sinds de goedkeuring van de eerste aanpassing meerjarenplan dienen (mits bewaren van het financieel evenwicht) opgenomen te worden.
In de nota van 19 april 2021 (2021_cbs_01497) werden de voorwaarden vastgelegd voor de tweede aanpassing van het meerjarenplan. Dit betreft een technische aanpassing met enkel noodzakelijke verhogingen en aanpassingen:
In deze nota wordt de tweede aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - deel Stad ter vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd.
Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat er minstens één keer per jaar een aanpassing van het meerjarenplan komt. Deze aanpassing moet minimum de inbreng van de jaarrekening (2020) van het voorgaande jaar omvatten en de vaststelling van de kredieten voor het volgende jaar (2022). Ook de wijziging van de kredieten voor het lopende boekjaar (2021) die goedgekeurd werden door het College sinds de goedkeuring van de eerste aanpassing meerjarenplan dienen (mits bewaren van het financieel evenwicht) opgenomen te worden.
Nadat de aanpassingen van het meerjarenplan van OCMW en Stad afzonderlijk zijn vastgesteld (zie afzonderlijke dossiers) kan de gemeenteraad de tweede aanpassing meerjarenplan - geconsolideerd goedkeuren.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd van de tweede verrekening voor het dossier “stationsomgeving - bouw van fiets- en voetgangersbruggen over binnen- en buitenvest en afwerking onder spoor” voor 24.200 euro incl. btw.
Het gebied rond de Sint-Pietersplas, tussen N31 en Blankenbergse Steenweg (ca. 67ha) werd in 2017 bestemd als recreatiegebied dmv het gewestelijk RUP voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Brugge. Het CBS besliste om voor dit recreatiegebied een masterplan te laten opmaken om zo invulling te geven aan het beleidsprogramma van de stad en te zorgen voor de noodzakelijke inrichtingsstudie volgens het RUP.
Op 17 augustus 2020 stelde het CBS het ontwerpteam van BUUR i.s.m. Corridor aan voor de opmaak van dit masterplan voor het recreatiegebied Sint-Pietersplas. Met de opmaak van dit masterplan wordt voor dit recreatiegebied op zoek gegaan naar een evenwicht tussen sport, recreatie en natuur op en rond de Sint-Pietersplas.
Na een traject van een jaar waarin veel stadsdiensten en vzw Aan de Plas nauw betrokken werden, wordt nu een eindrapport ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Met dit masterplan heeft de stad nu een duidelijke ruimtelijke ontwikkelingsvisie voor dit gebied in handen.
In uitvoering van het Handhavingsprogramma Ruimtelijke Ordening werden de gewestelijke prioriteiten voor de handhaving door de gewestelijke overheden bepaald. De steden en gemeenten zijn hier niet door gebonden en kunnen hun eigen, lokale accenten leggen.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om de lokale handhavingsprioriteiten ruimtelijke ordening vast te leggen en kennis te nemen van de opmaak van het handhavingsprogramma milieu van de Stad Brugge dat een beleidsvisie omvat op de aanpak van milieutoezicht en handhaving in Brugge.
De Vlaamse regering besliste in het begin van deze legislatuur dat het sociaal huisvestingslandschap hertekend moet worden in functie van een betere dienstverlening voor de (kandidaat-) sociale huurders. Ten laatste op 31 oktober 2021 dienen de lokale besturen een voorstel van werkingsgebied in te dienen bij de VMSW. Het voorstel is, dit gebaseerd op de criteria zoals aangeleverd door de hogere overheid, om het werkingsgebied als volgt af te bakenen: Beernem, Brugge, Damme, Jabbeke, Oostkamp, Torhout, Zedelgem. Deze gemeenten samen voldoen qua werkgebied aan alle voorwaarden.
Tevens wordt ook een voorstel van stemverdeling geïntegreerd in het dossier.
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Er wordt een toelage van 10.888,04 euro toegekend als stadstussenkomst voor de herstellingswerkzaamheden aan de straatgevel van het pand Vuldersstraat 82, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
Er wordt een toelage van 18.750,00 euro toegekend als stadstussenkomst voor de herstellingswerkzaamheden aan de straatgevel van het pand Blankenbergse Steenweg 99, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
Er wordt een toelage van 18.750,00 euro toegekend als stadstussenkomst voor de herstellingswerkzaamheden aan de straatgevel van het pand Carmersstraat 1, 8000 Brugge.
Deze kunstige herstelling wordt beschouwd als zijnde uitgevoerd wegens openbaar nut.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het reglement Sportsnack waarbij ondersteuning geboden wordt voor naschoolse sport voor Brugse basisscholen.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het lestijdenpakket schooljaar 2020-2021 van het Stedelijk Basisonderwijs Brugge.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd van de jaarkalender 2021-2022 met o.a. de facultatieve en pedagogische studiedagen voor de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten (DKO).
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel tot uitvoering van de overheidsopdracht voor leveringen “Ontwerpen, leveren, opbouw, demonteren van de scenografie tentoonstelling “Hugo Van der Goes”, inclusief het vervoer afbraakmateriaal en herstel van de tentoonstellingsruimte na de tentoonstelling in originele staat”, en van de selectieleidraad in bijlage.
Plaatsingsprocedure: Mededingingsprocedure met onderhandeling; in twee fases. De gunning van de opdracht zal, na Europese publicatie, in fase twee van de plaatsingsprocedure gebeuren.
Raming: € 309.000 (incl. btw) ofwel € 255.372 (excl. btw).
De voorbereiding van de aanbestedingsprocedure gebeurt in samenwerking met en op advies van de Cel Overheidsopdrachten en de Dienst Financiën.
Het onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen ressorteert onder de Musea Brugge. Het dagelijks beheer valt onder de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst Raakvlak, opgericht in 2004 en verantwoordelijk voor het beheer van het onroerend erfgoed van Brugge en het ommeland. Hierbij treedt de Stad Brugge op als beherende gemeente. Het depot bevat, behalve de vondsten sinds 1977 ook heel wat oudere collecties.
Het onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen werd in 2015 erkend door de Vlaamse Overheid, agentschap Onroerend Erfgoed. De eerste beleidsperiode liep van 2016 tot en met het einde van 2021. Het onroerenderfgoeddepot De Pakhuizen onderdeel van Raakvlak heeft met goedkeuring van het schepencollege een aanvraag tot verlening van de samenwerkingsovereenkomst ingediend en gekregen.
De samenwerkingsovereenkomst bestaat uit een afsprakennota en doelstellingen (receptieve functie, collectieregistratie, conservatieplan, thematische werking, depotnetwerk) waaraan het depot moet voldoen om de subsidie te verkrijgen.
Aan de erkenning als onroerenderfgoeddepot wordt een jaarlijkse subsidie gekoppeld.
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Lezen is een belangrijke basisvaardigheid. Samen met andere leesactoren in de stad spant de bibliotheek zich in om in Brugge een stimulerende leesomgeving te creëren. Boekstart moedigt ouders aan om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. De organisator Iedereen Leest wenst de samenwerking te bevestigen via een engagementsverklaring met een looptijd van 4 jaar.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de ondertekening van deze engagementsverklaring.
Zowel stad Brugge als stad Roeselare geloven in een collectieve aanpak van energetische renovaties, niet enkel per wijk maar ook stadsoverschrijdend. Tussen beide steden werd ihkv de binnengehaalde subsidie een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt om het verloop van het project 'lokale klimaatprojecten' vlot te laten verlopen. De overeenkomst is geldig vanaf 18 oktober 2021 tot het einde van het project op 31 december 2024 of tot na afloop van de disseminatie, indien die eerder dan deze datum valt.
Via dit partnerschap en intensieve samenwerking (ook met WVI) willen beide steden een voorbeeld zijn door de krachten zoveel mogelijk te bundelen en kennis en expertise uit te wisselen om ook andere steden op weg te helpen de CO2-uitstoot via gebouwen naar beneden te halen.
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Er wordt voorzien om los meubilair te leveren en te plaatsen in het BMCC, zowel in de publieke ruimtes als in de personeelsruimtes.
Raming: 333.117,91 euro incl. btw.
Wijze van gunnen: via het raamcontract van Creat/Farys via onderaannemer Sedus
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het voorstel en de wijze van gunnen.
De feestverlichting voor 2021 wordt grotendeels gebaseerd op wat in 2020 gerealiseerd werd.
Gezien de coronacrisis werd beslist dat Stad Brugge in 2020 de plaatsen waar BHC traditioneel feestverlichting voorzag, volledig werd overgenomen door Stad Brugge. Voor 2021 wordt voorgesteld dat grotendeels dezelfde locaties op dezelfde manier worden verlicht, maar wordt voor het gedeelte van de markten – in overleg met Bruggeplus en BHC – geopteerd voor een integraal plan van feestverlichting, waarbij Bruggeplus i.s.m. BHC de aankleding voorziet én betaalt voor de Markt, Simon Stevinplein en gedeelte van ’t Zand t.h.v. Concertgebouw. Voortaan voorziet de Stad Brugge de volgende verlichting: bomen aan de Schouwburg, bomen aan de St-Salvatorskathedraal en guirlandes op de Eiermarkt, Sint-Amandsplein. Op die manier zal de volledige binnenstad een homogene sfeer uitstralen en kan alles gezamenlijk geïnstalleerd worden.
Ook dit jaar wil men volop inzetten op een fijne totaal beleving in de binnenstad en in de deelgemeenten tijdens het eindejaarsgebeuren.
Het voorstel voor 2021 wordt geraamd op 320.650 euro incl. btw, waarvan 78.650 euro incl. btw betaald wordt door Bruggeplus.
Hiermee komt men uit op een totaalbedrag van 751.816,32 euro incl. btw of een verrekening van het raamcontract van 164.754,57 euro incl. btw in meer voor een totaalperiode van 3 jaar.
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Stad Brugge haalde in december het subisidie dossier Space Tinder binnen: de ontwikkeling van een tool om leegstand en potentiële gebruikers van handelspanden met elkaar te matchen. Het dossier betreft niet enkel de ontwikkeling van deze tool maar ook het dagdagelijkse beheer en de monitoring. Deze opdracht sluit aan bij de bepalingen uit de beheersovereenkomst met de Republiek. Voorgesteld wordt om, gezien de aanwezig knowhow in De Republiek mbt starterswerking, invulling van plug & play panden (the box) en gezien de duidelijke link tussen economie en socio-culturele sector; om het beheer van Space Tinder als opdracht toe te voegen aan het convenant met De Republiek. De raad van bestuur van De Republiek is hiermee alvast akkoord (goedgekeurd addendum convenant in bijlage).
Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.
Volgende interpellaties worden aan de agenda toegevoegd:
Naar aanleiding van de voetbalwedstrijd Club Brugge KV - Manchester City FC dienen een aantal maatregelen te worden genomen om de openbare rust en veiligheid in de Brugse binnenstad en op het grondgebied van de deelgemeenten Sint-Michiels en Sint-Andries te garanderen. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd kennis te nemen van het dringend burgemeesterbesluit.
Ter kennisgeving wordt hier aan het bestuur het rapport van Audit Vlaanderen voorgelegd m.b.t. hun recente thema-audit omgevingsvergunningen.