Intrafamiliaal geweld heeft een grote impact op alle betrokkenen: zowel de (ex-)partners als de kinderen ervaren negatieve gevolgen van het opgroeien in een gewelddadige thuissituatie. Het doorbreken van die geweldsspiraal en de intergenerationele overdracht van het fenomeen is essentieel. Uit de politionele cijfers en de cijfers van de Ketenaanpak blijkt dat het fenomeen aanwezig is op lokaal niveau. Bovendien zijn er de laatste jaren omwille van de covid- en energiecrisis extra stressoren aanwezig in gezinnen die ervoor kunnen zorgen dat situaties sneller uitmonden in geweld. Een project dat vroegtijdig ingrijpt in gezinnen zal van grote meerwaarde zijn.
Het samenwerken met Stad Oostende, dat reeds jarenlang een integraal en geïntegreerd beleid heeft omtrent de thematiek, biedt voor Stad Brugge de uitgelezen kans om expertise rond de thematiek op te bouwen, het groepsaanbod voor personen die schade berokkend hebben aan te bieden op het grondgebied Brugge, en verschillende doelgroepen van Brugse intermediairs zoals medewerkers van de Lokale Politie, huisartsen, thuisverplegers, enz. te vormen in het herkennen en bespreken van een complexe thematiek met een grote impact.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Oostende en Stad Brugge in het kader van het impulsproject Intrafamiliaal Geweld goed.