Terug Gemeenteraad

ma 28/11/2022 - 18:30 Stadhuis

Open zitting

Dirk De fauw

Politie/financieel beheer

Politie/middelenbeheer

Mobiliteit

  • In de nieuwe openbare vervoerplannen worden zogenoemde Hoppinpunten vastgelegd, mobiliteits­knooppunten waar mensen vlot van het ene vervoer middel op het andere kunnen ‘hoppen’. De steden nemen de regierol op voor alle lokale en buurthoppinpunten langs gemeentewegen op hun grondgebied. Om West-Vlaamse steden en gemeenten maximaal te ontzorgen bij de inrichting van hun Hoppinpunten heeft WVI een aankoopcentrale opgericht. Zo kunnen steden straatmeubilair en fietsvoorzieningen vlot en een­voudig via die aankoopcentrale bestellen.

    Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het toetreden tot de de WVI aankoopcentrale voor de inrichting van Hoppinpunten en openbaar domein. 

  • Op basis van de bewonerscommunicatie over de afschaffing van 2 spooroverwegen - de realisatie van één wegtunnel te Sint-Andries, besliste het college dat als bijkomende flankerende maatregel de realisatie van een voetgangerstunnel t.h.v. de Grote Moerstraat wenselijk is. 

    In navolging werd door Infrabel een aanvullende samenwerkingsovereenkomst uitgewerkt welke de realisatie van dit kunstwerk vat. De investering (geraamd op 607.308,49 EUR)  en het toekomstig beheer komen integraal ten laste van het stadsbestuur.

    De gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst met Infrabel goed te keuren.

Hoofdcoördinator

  • De gemeenteraad keurde in zitting van 26 mei 2020 een samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en de Stad Brugge goed. Het voorwerp van die samenwerkingsovereenkomst was het studietraject voor de 'opmaak van een start- en projectnota'  voor het project 'het wegwerken van onveilige situaties op de R30, gecombineerd met de herinrichting van de stationsomgeving kant centrum Brugge op de gewestweg R30 tussen kilometerpunt 5.3 en 6.0'. De start- en projectnota zijn ondertussen opgeleverd en een vervolgtraject dringt zich op.

    Aan de gemeenteraad wordt om deze reden goedkeuring gevraagd om een samenwerkingsovereenkomst goed te keuren in functie van de voorbereiding van de werken en de effectieve uitvoering ervan.

  • Het museumproject van Stad Brugge met de bouw van een nieuwe tentoonstellingshal op de site Garenmarkt en de bouw van nieuwe schoolinfrastructuur voor het Sint-Andreasinstituut op de site Jakobinessenstraat zijn de voorbije jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een cruciaal element voor het schoolproject van het Sint-Andreasinstituut in de Jakobinessenstraat is het gebruik van een deel van de naastgelegen gronden, thans nog eigendom van de Regie der Gebouwen. Voorafgaand aan het indienen van de omgevingsvergunningsaanvraag -en zoals overeengekomen in de protocolovereenkomst die werd goedgekeurd in de gemeenteraad op 29/04/2019- werden de modaliteiten inzake het gebruik van de benodigde gronden grondig besproken tussen de vertegenwoordigers van de Regie der Gebouwen, de school en Stad Brugge. Dit heeft geleid tot een vergund plan dat momenteel volop in uitvoering is. De huidige overeenkomst tussen de Regie der Gebouwen en de school inzake tijdelijk gebruik van de gronden in functie van de werkzaamheden loopt nog tot eind 2022.

    Na intensief overleg de voorbije jaren werd afgelopen jaar duidelijk dat de Regie der Gebouwen, in het kader van een  jarenlang onderzoek dat finaal resulteerde in haar ‘Masterplan huisvesting Brugge’, heeft beslist om binnen afzienbare tijd de site Oude Gentweg te verlaten. Op deze wijze komt binnen enkele jaren dus een grote, strategisch goed gelegen, site vrij in de binnenstad. Na veelvuldig overleg heeft Stad Brugge jegens de Regie der Gebouwen de intentie uitgesproken om de volledige site Oude Gentweg 75A na het vertrek van de Regie der Gebouwen te onteigenen, teneinde er een project van algemeen belang en bij voorkeur met ‘sociale doelstellingen’ te realiseren.

    In deze nota worden  overeenkomsten  ''Afspraken in functie van tijdelijk gebruik in afwachting van eventuele definitieve verwerving' tussen enerzijds de Stad Brugge en de Regie der Gebouwen en anderzijds tussen de Stad Brugge en de vzw Sint-Andreasinstituut Brugge ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

  • Stad Brugge bezit diverse percelen binnengrond gelegen in de Jakobinessenstraat. Op deze percelen is een speelplein, een regieloods voor de Cluster Openbaar Domein, een trapveld, de lokalen van de Scoutsgroep Sint-Leo en er zijn diverse publieke parkeerplaatsen die verhuurd worden of ter beschikking worden gesteld aan gebruikers. 

    Naar aanleiding van het bouwproject voor het nieuwe Sint-Andreasinstituut wordt er maximaal ingezet op het vrijwaren van negatieve mobiliteitseffecten voor de gebruikers van de binnengrond en het omliggende openbaar domein. De activiteiten van de scoutsgroep en de school zijn in principe complementair qua gebruik omdat de activiteiten van de scoutsgroep Sint-Leo zich na de schooluren of tijdens de weekends plaatsvinden.

    De werkzaamheden in functie van de nieuwe school in de Jakobinessenstraat zitten op schema, wat betekent dat de concrete afspraken in een overeenkomst moeten worden vastgelegd. Via voorliggende nota wordt een overeenkomst voor gezamenlijk gebruik door de vzw Scoutsgroep Sint-Leo en de vzw Sint-Andreasinstituut ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Strategische cel

Secretarie

  • Sinds 2019 wordt een livestream georganiseerd van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn. De huidige raamovereenkomst werd gegund aan Storycatchers, Merksem, van april 2019 tot en met maart 2023. 

    Aangezien deze overeenkomst afloopt eind maart 2023 en er vanaf de zittingen van april 2023 opnieuw livestream moet worden voorzien, wordt voorgesteld opnieuw een overheidsopdracht uit te schrijven. Er wordt daarbij gekozen voor een vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd hiervoor goedkeuring te geven.

Mathijs Goderis

Dierenwelzijn

  • Stad Brugge werkt samen met Beestjes in Nesten vzw voor het uitvoeren van activiteiten in het kader van het stedelijke sociale dierenwelzijnsbeleid. Deze activiteiten zijn essentieel voor het uitvoeren, versterken en ondersteunen van het Brugse algemene en sociale dierenwelzijnsbeleid.

    In zitting van 09/05/2022 besliste het college van burgemeester en schepenen om een huurtoelage van €1.500 (a rato €125/maand) voor de huur van een lokaal in residentie "Den Heerd", Sint-Pietersnoordstraat 42 bus 0007, 8000 Brugge dat Beestjes in Nesten vzw huurt van CVBA Vivendo t.b.v. de organisatie van de dierenvoedselbank toe te kennen en een samenwerkingsovereenkomst tussen stad Brugge en de vereniging Beestjes in Nesten op te maken, waarin alle samenwerkingen met de vereniging Beestjes in Nesten in het kader van het sociale dierenwelzijnsbeleid van de Stad Brugge opgenomen worden.

    Er worden twee samenwerkingsovereenkomsten opgemaakt m.b.t.:

    1. de huurtoelage;

    2. de activiteiten waarvoor Stad Brugge een samenwerking met Beestjes in Nesten vzw, Zandwege 11, 8000 Brugge.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd deze samenwerkingsovereenkomsten goed te keuren.

  • Dieren die bestemd zijn voor de slacht moet zoveel mogelijk pijn, lijden en stress bespaard worden. Ze moeten, voor zover echt mogelijk in dergelijke context, op een zo diervriendelijk mogelijke manier behandeld worden en moeten voor de slacht verdoofd worden volgens een methode die toegelaten is volgens de Europese wetgeving.

    1. Het correct hanteren van toestellen om te verdoven en slachten vergt de nodige kennis en vaardigheid. Het risico op incorrect verdoven bij slachten thuis is te hoog.
    2. Voor de voedselveiligheid moet ook de hygiëne verzekerd kunnen worden. Een slachting gaat daarenboven ook gepaard met een grote hoeveelheid bloed en ander dierlijk afval dat op de juiste manier verwijderd moet worden. Dit alles maakt dat het nagenoeg onmogelijk is om een slachting thuis correct uit te voeren volgens alle wettelijke voorwaarden. Slachtingen voor het Offerfeest worden daarom uitgevoerd in een erkend slachthuis of op een erkende tijdelijke slachtplaats.
    3. Het zien en/of aanhoren van het fixeren en doden van dieren (gekrijs, duidelijke tekenen van lijden, doodstrijd en bloed), zeker indien het niet professioneel gebeurt in een thuiscontext, kan bijzonder traumatiserend zijn voor omwonenden, niet in het minst voor kinderen.

    Omwille van bovenstaande redenen wordt aan de gemeenteraad gevraagd om het voorstel om een algemeen thuisslachtingsverbod in te stellen in Brugge voor alle schapen, geiten, varkens en gekweekt wild voor particulier huishoudelijk verbruik, goed te keuren.

Jeugddienst

  • Stad Brugge voorziet een subsidie om scholen te begeleiden in het proces van het vergroenen van hun speelplaats.  De vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders begeleidt ten minste 5 scholen van A tot Z in hun proces tot het vergroenen van hun speelplaats.

    Daarnaast voorziet Stad Brugge ook extra middelen voor de betrokken scholen om in te zetten bij de herinrichting van de speelplaats. Maximaal 10.000 euro per speelplaats met een investering van minstens 5 speelplaatsen per jaar.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de aanpassing van het reglement van de projectsubsidie goed te keuren:

    • De tijdslijn wordt aangepast. Meer op maat van de scholen en de vzw Regionaal Landschap Houtland & Polders.
    • De maximale subsidie wordt verhoogd van 10.000 euro naar 15.000 euro per school. Door het aanpassen van de timing van het project kan dit budgetneutraal doorgevoerd worden.
  • In zitting van 14-11-2022 keurde het college van burgemeester en schepenen de uitbetaling goed van het extra budget voorzien in aanpassing meerjarenplan 3 aan het CAW Noord-West-Vlaanderen in kader van de stijgende loonkost.

    Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor de aanpassing van de huidige overeenkomst, in functie van een verhoging van de toelage wegens de stijgende loonkosten (vast bedrag), en dit voor de verdere looptijd van de overeenkomst tot 2025.

    Dit komt neer op een jaarlijkse verhoging van 22.425,99 euro, bovenop de reeds toegestane werkings- en loonkosten.

    2022: 404.648,96 euro + 22.425,99 euro (Budget reeds voorzien via AMJP 3)
    2023: 409.600,47 euro + 22.425,99 euro (aan te vragen via AMJP 4)
    2024: 414.684,17 euro + 22.425,99 euro (aan te vragen via AMJP 5)
    2025: 419.902,95 euro + 22.425,99 euro (aan te vragen via AMJP 6)

Preventiedienst

  • FOD Binnenlandse Zaken lanceerde een projectoproep voor steden en gemeenten inzake de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Het projectvoorstel "Vrijwillige hulpgroep ter preventie van intrafamiliaal geweld" dat door Stad Oostende en Stad Brugge werd ingediend, werd weerhouden. De vrijwillige hulpgroepen spelen in op een hiaat in het hulpverleningslandschap door het inrichten van een vrijwillige groepstraining voor plegers die nog niet onder voorwaarden staan. De vrijwillige hulpgroepen zullen zowel in Brugge als in Oostende worden georganiseerd. Naast dit nieuw laagdrempelig aanbod, zal worden ingezet op het sensibiliseren en opleiden van intermediairs die in contact komen met betrokkenen bij intrafamiliaal geweld. Ook hier wordt zowel voor intermediairs in Brugge als voor intermediairs in Oostende voldoende aanbod voorzien. 

    Stad Oostende treedt vanuit hun jarenlange expertise rond het thema intrafamiliaal geweld op als coördinerende gemeente. Bij het indienen van het projectvoorstel werd de samenwerking met Oostende reeds voorgelegd en goedgekeurd. Met dit dossier wordt de concrete samenwerkingsovereenkomst voorgelegd die als basis zal worden gehanteerd gedurende de tweejarige samenwerking tussen beide steden. 

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd de samenwerkingsovereenkomst goed te keuren.

Mercedes Van Volcem

Algemeen bestuur

Eigendommen

Openbaar domein

  • De gemeenteraad keurde in zitting van 26 mei 2020 een samenwerkingsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest en de Stad Brugge goed. Het voorwerp van die samenwerkingsovereenkomst was het studietraject voor de 'opmaak van een start- en projectnota' voor het project 'het wegwerken van onveilige situaties op de R30, gecombineerd met de herinrichting van de stationsomgeving kant centrum Brugge'. De start- en projectnota zijn ondertussen opgeleverd en gelet op het belang van dit project dringt een vervolgtraject zich op. 

    Een bestek voor de mededingingsprocedure met onderhandeling in functie van het ontwerp, de realisatie en het onderhoud binnen het projectgebied en volgens de bepalingen en richtlijnen van het bestek (incl. startnota, projectnota, bijlagen,…) werd opgemaakt. De opdracht zou worden uitgeschreven als een gezamenlijke opdracht van Stad Brugge en Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). 

    Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring van het bestek gevraagd. 

    Nadat de gemeenteraad het bestek goedgekeurd heeft wordt het bestek overgemaakt aan de geselecteerde kandidaten voor de ‘design & build’-opdracht (kandidaturen ingediend volgens de selectieleidraad, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 juni 2022).  

    Streefdoel is om het uitvoeringsontwerp in september 2023 te kunnen opstarten, de werken op het terrein te kunnen starten in september 2024 en te finaliseren in het najaar van 2026.

    Informatief: parallel aan deze goedkeuring wordt ook de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Brugge en AWV in functie van de concrete verdere uitwerking en effectieve realisatie van de werkzaamheden ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad in een apart dossier.

  • Vraag om goedkeuring door de gemeenteraad voor volgende budgetneutrale transacties, via IKA'S:

    - Via IKA batch 2022-1004939 wordt 2 x 25000 euro ( NOM300/NOM301 )  verschoven van BI068000/SRB068000, rekening 64960100 naar BI068000/ SA00718, rekening 61410100.

    - Via IKA batch 2022-1005127 wordt 25000 euro ( NOM302)  verschoven van BI068000/SRB068000, rekening 64960100 naar BI068000/SA00716, rekening 61462100.

  • Met de inrichting van het Katelijnepark wil de stad de hoge kwaliteit aan publieke ruimte in de stad verder uitbouwen. Door z’n strategische ligging op nauwelijks enkele honderden meters van de historische binnenstad is het Katelijnepark een unieke plaats in het Brugse stadsweefsel. Assebroek is de dichtst bevolkte deelgemeente waar de nood aan groene open ruimte, bespeelbare publieke ruimte en natuur en recreatie hoog is. Daarom wordt met dit dossier voorgesteld om het Katelijnepark her in te richten, zodat het nog beter benut kan worden door de Bruggeling.

    Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het ontwerp en de wijze van gunnen, nl. via openbare procedure, voor de inrichting van het Katelijnepark.

Financiën/PBB

  • Voor het  meerjarenplan 2020-2025 wordt in de omzendbrief van 3 mei 2019 de lijst van de nominatieve subsidies en een algemeen overzicht van alle werkings- en investeringssubsidies opgenomen onder bijkomende documentatie waarbij dit beschouwd wordt als één van de minima van de achtergrondinformatie. 

    In de gemeenteraad van 24 oktober 2022 werd deze lijst goedgekeurd. De aanvulling in deze lijst, na opmaak derde aanpassing meerjarenplan, wordt ter kennisname en goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.

Financiën/fiscaliteit

  • De stad Brugge vestigt sinds 1 juli 2013 een belasting op het vervoeren van personen met een politievoertuig.  

    Het belastingreglement op het vervoeren van personen met een politievoertuig werd door de gemeenteraad hervastgesteld op 25 november 2019, opnieuw voor een periode van zes aanslagjaren. De geldigheidsduur van het huidig belastingreglement loopt tot en met 31 december 2025. 

    Voor de periode 2013-2019 bedroeg het belastingtarief forfaitair 100 euro per rit en per vervoerde persoon. Voor de aanslagjaren 2020 - 2025 gold dit tarief opnieuw.

    Er wordt aan de gemeenteraad gevraagd goedkeuring te geven om het belastingtarief te verhogen tot 125 euro per rit en per vervoerde persoon.

  • Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om m.b.t. het belastingreglement algemene milieubelasting goedkeuring te geven voor:

     1) het halveren van de belastingtarieven voor het aanslagjaar 2023 tot: 

    • alleenstaanden: van 23,00 euro naar 11,50 euro;
    • gezin met 2 personen: van 45,00 euro naar 22,50 euro;
    • gezin met meer dan 2 personen: van 55,00 euro naar 27,50 euro; 
    • gemeenschappen: van 60,00 euro naar 30 euro;
    • gebruiker tweede verblijf of andere doeleinden: van 60,00 euro naar 30 euro. 

    2) het opheffen van het belastingreglement vanaf 2024. 

Franky Demon

Monumentenzorg

Omgeving

Jasper Pillen

Cluster Klant

  • Tarieven crematorium

    Het Crematorium Brugge heeft een structuur die is geregeld via een terbeschikkingstellingsovereenkomst waarbij de infrastructuur aan DELA (Crematorium NV) toebehoort via een erfpachtovereenkomst en de uitbating in handen is van Stad Brugge. De tarieven voor de crematies en plechtigheden zijn door de gemeenteraad goedgekeurd tot eind 2022. Gelet op het feit dat de goedkeuring van deze tarieven op 31 december 2022 vervalt, wordt een nieuw voorstel ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

    Tarieven ceremonies

    De Stad factureert behalve de crematie, ook de ceremonie in de aula’s. De stad is echter op geen enkele wijze betrokken bij deze ceremonies (met uitzondering van de asverstrooiing na afloop van de plechtigheid). Omwille van deze onduidelijkheid wordt aan de gemeenteraad gevraagd om akkoord te gaan met het verschuiven van het deelaspect ceremonies naar DELA.  

    Terugvordering personeelskosten

    De huidige overeenkomst terugvordering personeelskosten loopt tem eind 2023. Op het overleg met DELA, dat plaatsvond eind juni 2022, werd een voorstel gedaan om de overeenkomst reeds voor de beëindiging aan te passen.

    Met DELA wordt een nieuwe overeenkomst aangegaan met ingang van 01/01/2023.  Aan de gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de nieuwe overeenkomst inzake de terugvordering van de personeelskosten. 

    Tussentijds overleg en rapportage

    Uit het auditverslag kwamen nog een aantal verbeterpunten naar boven, waaronder tussentijdse rapportage van de cijfers voor een betere monitoring. Er werd een driemaandelijks structureel overleg opgestart in juni 2022. De agendapunten betreffen enerzijds de rapportage van de driemaandelijkse cijfers als vast agendapunt en anderzijds allerhande punten die het crematorium aanbelangen (infrastructuur, klimaatplan,..).

Onderwijs

Nico Blontrock

Cultuurcentrum

  • De huidige concessieovereenkomst m.b.t. de uitbating van de foyer van de Magdalenazaal tussen Stad Brugge en Haacht nv eindigt van rechtswege op 28 februari 2023 en kan niet worden verlengd. Om de continuïteit van de uitbating niet in het gedrang te brengen dient een nieuwe procedure voor uitbating foyer te worden opgestart. De nieuwe uitbating zou moeten kunnen starten op 1 maart 2023.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te geven voor het opstarten van de procedure.

Musea

Minou Esquenet

Informatica

Klimaat en milieu

  • Om de geluidsbelastingkaarten op te maken voor agglomeratie Brugge dienen er gegevens aangeleverd te worden van Infrabel voor de geluidsmodelering voor spoorverkeerlawaai. Door het vertrouwelijk karakter van deze gegevens, dient een vertrouwelijkheidsovereenkomst afgesloten te worden tussen Infrabel en stad Brugge.

    Aan de gemeenteraad wordt hiervoor goedkeuring gevraagd.

  • De gemeenteraad keurde in zitting van december 2020 goed om een portefeuille van 17 gebouwen -in eigendom en gebruik van de stad Brugge- aan te bieden om een onderhoud- en energieprestatiecontract (OEPC) af te sluiten met een Energy service company. Energinvest-Tractebel staat in voor het faciliteren van dit traject en voerde voor elk van de gebouwen een haalbaarheidsstudie uit.

    Uit de haalbaarheidsstudies blijkt dat voor 14 van de gebouwen een aantal maatregelen mogelijk en financieel haalhaar zijn in een energieprestatiecontract. De mogelijke energiebesparing wordt ingeschat op 26% voor aardgas en 40% voor elektriciteit. Er wordt daarmee potentieel in deze gebouwen 28% CO2 bespaard, ingeschat op ruim 400 ton/jaar.

    Na het neerleggen van de haalbaarheidsstudie werd verder in detail voor elk van de 14 gebouwen een investeringsplan opgemaakt en een conditiestaatmeting uitgevoerd. Dit dient als basis informatie voor de ESCO-partijen die onze 14 gebouwen in energiebeheer gaan nemen. 

    In deze nota wordt aan de gemeenteraad goedkeuring gevraagd voor volgende zaken in het OEPC-traject dat het Vlaams Energiebedrijf in opdracht van de Stad Brugge volmaakt:

    1. de aankoopstrategie (werkwijze voor het aanstellen van een ESCO-partij);

    2. de selectieleidraad, voor de preselectie van maximaal 4 ESCO partijen die een offerte kunnen indienen.

Pieter Marechal

Personeel & organisatie

Pablo Annys

Werk en ondernemen

BMCC

Interpellaties

  • Voorstellen en interpellaties

    1. Jongerengeweld in Zeebrugge. – door raadslid Nele Caus.
    2. Geen verkoop van levende dieren meer op Brugse markt. – door raadslid Karel Scherpereel.
    3. Fusiegesprekken Brugse ziekenhuizen. – door raadslid Yves Buysse.
    4. GRUP Blankenbergse Steenweg. – door raadslid Stefaan Sintobin.
    5. Studentenhuisvesting. – door raadslid Stefaan Sintobin.
    6. Hoe gaat het stadsbestuur strenger optreden tegen bedrijven en aannemers die hun verplichtingen bij (herstel)werken niet naleven? – door raadslid Pol Van Den Driessche.
    7. Tips om nog extra te besparen – periode oud/nieuw en toekomst. – door raadslid Karin Robert.
    8. Nieuwe zeesluis Zeebrugge. – door raadslid Andries Neirynck.
    9. Haal wagens van toeristen uit de binnenstad. – door raadslid Janos Braem.
    10. Worden de Brugse bruggen genoeg onderhouden? – door raadslid Janos Braem.
    11. Kerstmarkt 2022. – door raadslid Nele Caus.
    12. RIP Kookeet. – door raadslid Geert Van Tieghem.
    13. Fietsverlichting. – door raadslid Dirk Barbier.
    14. Voorstel van beslissing: sociaal akkoord politie. – door raadslid Geert Van Tieghem.

Akten en mededelingen

Mercedes Van Volcem

Besloten zitting

Dirk De fauw

Mercedes Van Volcem

Pieter Marechal