Terug
Gepubliceerd op 01/02/2023

2023_GR_00001 - Personeel & organisatie - wijziging van het arbeidsreglement en van de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/01/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Rechtspositieregeling (RPR).

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Nico Blontrock; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Barbara Roose; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Christian Fillet

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Philip Pierins; Jasper Pillen; Minou Esquenet; Martine Matthys; Wouter Bossuyt; Pascal Ennaert; Martine Bruggeman; An Braem; Alexander De Vos; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Arnold Bruynooghe

Secretaris

Christian Fillet

Voorzitter

Annick Lambrecht
2023_GR_00001 - Personeel & organisatie - wijziging van het arbeidsreglement en van de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge - goedkeuring. 2023_GR_00001 - Personeel & organisatie - wijziging van het arbeidsreglement en van de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Een wet staat hiërarchisch hoger op de ladder dan een rechtspositieregeling, d.i. hogere regelgeving.

De wet is van rechtswege van toepassing op de contractuele medewerkers van Stad Brugge. Dit houdt in dat een contractuele medewerker zowel zijn rechten conform de nieuwe wet mag uitputten als conform artikel 233 in onze rechtspositieregeling.

Dit betekent dat de medewerker dan zowel recht heeft op 2 dagen afwezigheid zonder attest (cf. RPR) als op de 3 dagen afwezigheid zonder attest (cf. de wet), wat het totaal op 5 dagen afwezigheid zonder ziekteattest kan brengen per kalenderjaar. 

Om te vermijden dat beide regelgevingen van toepassing zijn op hetzelfde moment wordt voorgesteld om onderstaande tekst (in blauw) te doorhalen in de RPR en het arbeidsreglement en te vervangen door de nieuwe regelgeving.

Onderstaande tekst wordt aangepast in de rechtspositieregeling

Artikel 233

§2. attestering

Medewerkers bezorgen het attest van arbeidsongeschiktheid aan de dienst Personeel & Organisatie uiterlijk de tweede werkdag van de afwezigheid wegens ziekte.  Het attest vermeldt de vermoedelijke duur van de afwezigheid wegens ziekte. Een gescande ziektemelding per email is rechtsgeldig op voorwaarde dat het originele attest alsnog wordt opgestuurd of ingeleverd bij de dienst Personeel & Organisatie ten laatste 7 kalenderdagen na de ziektemelding. 

Een ziekteattest waarbij wordt vermeld dat het om een consultatie gaat, wordt niet beschouwd als ziekte. 

De contractuele medewerker verwittigt ook tijdig het ziekenfonds. Dit gebeurt aan de hand van het formulier “vertrouwelijk”. Dit dient eerst ingevuld te worden door de dokter.

Bij afwezigheid wegens ziekte van één dag is niet meteen een attest vereist. Dit is wel verplicht vanaf de derde afwezigheid van één dag in de loop van hetzelfde kalenderjaar. De medewerker mag in zijn/haar loopbaan maximaal 10 keer en voor telkens een maximumduur van één dag afwezig zijn zonder attest van arbeidsongeschiktheid en dit te rekenen vanaf 1 mei 1980.

Het personeelslid is niet verplicht om een ziekteattest voor te leggen bij afwezigheid wegens ziekte van één dag of voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid, dit tot driemaal per kalenderjaar.  

Bij afwezigheid wegens ziekte zonder ziekteattest blijft de verwittigingsplicht bestaan.

Bij een onderbroken werkdag is geen ziekteattest vereist. Dit is wel verplicht vanaf de derde onderbroken arbeidsdag in de loop van 12 maanden. Een onderbroken arbeidsdag is de eerste dag van het gewaarborgd loon. Bij een statutair personeelslid wordt een ziektekredietdag in mindering gebracht.  

Onderstaande tekst wordt aangepast in het arbeidsreglement:

artikel 11.2.: ziekte en arbeidsongeval

De medewerkers die wegens ziekte of arbeidsongeval niet aan het werk kunnen, moeten in eerste instantie vóór 9.00 uur hun leidinggevende verwittigen, tenzij er andere afspraken zijn binnen de eigen dienst (op te nemen in dienstcharter). 

Vervolgens verwittigt de medewerker het ziektemeldpunt op de dienst. Deze plicht geldt ook als een eerdere ziekteperiode verlengd wordt.

Deze verwittiging gebeurt telefonisch, met een mailbericht of in eigen persoon aan de dienst Personeel & Organisatie. 

Met het oog op eventuele controles is men verplicht zijn/haar adres mee te delen waar men op dat ogenblik verblijft indien het afwijkt van de wettelijke verblijfplaats.

Medewerkers bezorgen het ziekteattest aan de dienst Personeel & Organisatie uiterlijk de tweede werkdag van de afwezigheid wegens ziekte. Het attest vermeldt de vermoedelijke duur van de afwezigheid wegens ziekte.

Een gescande ziektemelding per email is rechtsgeldig op voorwaarde dat het originele attest alsnog wordt opgestuurd of ingeleverd bij de dienst Personeel & Organisatie ten laatste 7 kalenderdagen na de ziektemelding. 

Een ziekteattest waarbij wordt vermeld dat het om een consultatie gaat, wordt niet beschouwd als ziekte.

De contractuele medewerker verwittigt ook tijdig het ziekenfonds. 

Een correcte aangifte van arbeidsongeschiktheid gebeurt steeds met een ‘Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid’, ook bekend als het document ‘Vertrouwelijk’. Dit document wordt ter beschikking gesteld door elke mutualiteit. Dit dient eerst ingevuld te worden door de dokter.

Bij afwezigheid wegens ziekte van één dag is niet meteen een ziekte-attest vereist. Dit is wel verplicht vanaf de derde afwezigheid van één dag in de loop van hetzelfde kalenderjaar. De medewerker mag in zijn/haar loopbaan maximaal 10 keer en voor telkens een maximumduur van één dag afwezig zijn zonder ziektemeldingsformulier en dit te rekenen vanaf 1 mei 1980.

Het personeelslid is niet verplicht om een ziekteattest voor te leggen bij afwezigheid wegens ziekte van één dag of voor de eerste dag van een arbeidsongeschiktheid, dit tot driemaal per kalenderjaar.  

Bij afwezigheid wegens ziekte zonder ziekteattest blijft de verwittigingsplicht bestaan.

Gezondheidstoezicht:

De medewerkers die onderworpen zijn aan een periodieke gezondheidsbeoordeling zijn verplicht onderworpen aan het gezondheidstoezicht: bij werkhervatting, na een afwezigheid van minstens 4 weken, ten gevolge van om het even welke ziekte, aandoening of ongeval, of wegens bevalling. Dit onderzoek gebeurt ten vroegste op de dag waarop het werk of de dienst wordt hernomen en ten laatste op de tiende werkdag daarna.

Alle medewerkers hebben het recht om te genieten van een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting in geval van arbeidsongeschiktheid van vier weken of meer, met het oog op een eventuele aanpassing van hun werkpost. Dit onderzoek dient onmiddellijk te gebeuren bij werkhervatting. De aanvraag gebeurt rechtstreeks bij de arbeidsgeneesheer door de medewerker.

De leidinggevenden geven onmiddellijk aan de dienst Personeel & Organisatie de namen door van de medewerkers die na een arbeidsongeschiktheid van minimum vier weken het werk hebben hervat.

Mits toestemming van de medewerker kan de arbeidsgeneesheer overleg plegen met de behandelende arts en/of adviserend geneesheer.

Deze bijkomende rechten van de contractuele medewerkers worden op die manier ook toegekend aan de statutaire medewerkers. 

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt goedkeuring verleend aan bovenstaande wijzigingen aan het arbeidsreglement en aan de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge.

Artikel 2

De wijzigingen aan het arbeidsreglement en aan de rechtspositieregeling voor de personeelsleden van Stad Brugge werden voorgelegd aan het bijzonder onderhandelingscomité voor de personeelsleden van Stad Brugge/OCMW Brugge van 6 december 2022.