Terug
Gepubliceerd op 01/02/2023

2023_GR_00006 - Archief - straatbenamingen - principebeslissing - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/01/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Nico Blontrock; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Barbara Roose; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Christian Fillet

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Philip Pierins; Jasper Pillen; Minou Esquenet; Martine Matthys; Wouter Bossuyt; Pascal Ennaert; Martine Bruggeman; An Braem; Alexander De Vos; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Arnold Bruynooghe

Secretaris

Christian Fillet

Voorzitter

Annick Lambrecht
2023_GR_00006 - Archief - straatbenamingen - principebeslissing - goedkeuring. 2023_GR_00006 - Archief - straatbenamingen - principebeslissing - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

A. Project Lanssenssite ter hoogte van de hoek Krakeleweg en de Sint-Pieterskaai (twee straatnamen)

Deze verkaveling, op grens van Sint-Pieters en Sint-Jozef, ligt nabij de Boudewijnsluis en -brug. Er zijn twee nieuwe straten voorzien (zie plan bijlage 2). 

1. Pannewegel (rode zone op plan)
Op het stadsplan van Salmon (1904-1907) vond de hoofdarchivaris op deze plek een ouwe toponiem terug. Er liep daar namelijk een oude buurtweg (nr. 8), genaamd Pannewegel.
Straatnaambord: Pannewegel, Oude buurtweg 

2. Boudewijnkaai (paarse zone op plan)
Door de aanwezigheid van de Boudewijnsluis en -brug wordt geopteerd voor de naam Boudewijnkaai.
Straatnaambord: Boudewijnkaai, Koning der Belgen, 1930-1993

B. Project ‘Veemarkt Sint-Michiels’, nabij Koningin Astridlaan 101 (één straatnaam)

Na het bekijken van het goedgekeurd ontwerp (zie plan, bijlage 3) voor de aanleg van dit project, waar een marktfunctie (deels overdekt) zal voorzien zijn, wordt er gekozen voor de naam Markthalstraat.
Straatnaambord: Markthalstraat  (geen onderschrift).

C. Verkaveling ter hoogte van de Korte Molenstraat 13 (één straatnaam)

Deze verkaveling (zie plan bijlage 4) is reeds in de commissie van 20 oktober 2021 aan bod gekomen (als nog niet goedgekeurde verkaveling). Er waren toen reeds twee suggesties gedaan van oude molentermen naar analogie met de straatnamen in de buurt: Askopstraat of Karbonkelstraat. Er wordt gekozen voor de tweede naam. Karbonkel is de term voor een klein kamwiel of voor een conische lantaarn in een molen.
Straatnaambord: Karbonkelstraat, Oude molenterm

D. Herbenoemen deel Oorlogsvrijwilligerslaan (twee straatnamen)

Het Team Administratie Woningenbestand van de Cluster Klant maakt melding van de ingewikkelde loop van de Oorlogsvrijwilligerslaan wat voor problemen zorgt voor de hulpdiensten, post en pakjesbezorgers. Op hun voorstel, uitgewerkt op een plan (zie bijlage 5), en waarbij er omzeggens geen adreswijzigingen moet worden doorgevoerd, wordt de Oorlogsvrijwilligerslaan ingekort als volgt:
- Groene lijn: verlenging van de bestaande Wilgenroosstraat;
- Donker blauwe lijn: nieuwe straatnaam;
- Bordeaux lijn: nieuwe straatnaam.

Advies:
De Commissie volgt dit voorstel. Het deel van de Oorlogsvrijwilligerslaan in het verlengde van de Wilgenroosstraat (groene lijn) wordt ook de Wilgenroosstraat en stelt voor om gezien de aanwezigheid van bloemennamen in deze wijk te opteren voor Madeliefjesstraat (donker blauwe lijn) en Klaprozenstraat; (bordeaux lijn), twee bloemen die verwijzen naar de Eerste Wereldoorlog.
Straatnaamborden: Madeliefjesstraat en Klaprozenstraat.

E. De benaming van het nieuwe park nabij het Veltembos

De commissie stelt vast dat dit park, zonder advies te hebben gevraagd aan de Straatnamencommissie, reeds een naam heeft gekregen door de cluster Openbaar Domein, namelijk Park Steevens. Dat met deze naam wordt verwezen naar de hoverniersfamilie die de gronden van dit park reeds lang in haar bezit had, kan de Commissie mee instemmen, maar echter niet met de schrijfwijze. In Brugge zijn alle parknamen in één woord geschreven met op het einde het woorddeel 'park', zoals het Astridpark en het Graaf Visartpark,   Daarom adviseert de commissie om dit voortaan Steevenspark te noemen.
Straatnaambord: Steevenspark, hoveniersfamilie

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

1. Project Lanssenssite (Sint-Pieters)
Twee nieuwe straten in de verkaveling tussen Krakeleweg en Boudewijnsluis:
PannewegelOude buurtweg;
Boudewijnkaai, Koning der Belgen, 1930-1993.

2. Project ‘Veemarkt' (Sint-Michiels)
In deze verkaveling waar ook nog een marktplaats voorzien is, komt één straat:
Markthalstraat.

3. Verkaveling ter hoogte van de Korte Molenstraat 13 (Sint-Andries)
In deze verkaveling komt één straatnaam:
Karbonkelstraat, Oude molenterm.

4. Herbenoemen deel Oorlogsvrijwilligerslaan
Om de complexe loop van deze straat op te lossen, wordt één gedeelde voortaan aanzien als het verlengde van de bestaande Wilgenroosstraat en krijgen twee delen een nieuwe straatnaam: Madeliefjesstraat en Klaprozenstraat.

5. Herbenoemen Park Steevens (nabij het Veltembos)
De namen van parken worden voorgelegd aan de Commissie van Toponymie & Straatnamen en volgen de geldende schrijfwijze waarbij het woord 'park' op het einde komt: Steevenspark, Hoveniersfamilie.