Terug
Gepubliceerd op 01/02/2023

2023_GR_00046 - Klimaat en milieu - (H)eerlijk Brugge 2023 - bijkomende toelage - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/01/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Nico Blontrock; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Barbara Roose; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Christian Fillet

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Philip Pierins; Jasper Pillen; Minou Esquenet; Martine Matthys; Wouter Bossuyt; Pascal Ennaert; Martine Bruggeman; An Braem; Alexander De Vos; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Arnold Bruynooghe

Secretaris

Christian Fillet

Voorzitter

Annick Lambrecht
2023_GR_00046 - Klimaat en milieu - (H)eerlijk Brugge 2023 - bijkomende toelage - goedkeuring. 2023_GR_00046 - Klimaat en milieu - (H)eerlijk Brugge 2023 - bijkomende toelage - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

(H)eerlijk Brugge heeft als hoofddoel om bewustwording te creëren bij de Bruggeling rond alle aspecten van de duurzame voedselstrategie (stadslandbouw, korte keten, Fair trade, voedselverlies,...). Eveneens is het een uitgelezen moment voor de leden van het Brugs Food Lab om naar buiten te treden met hun activiteiten en projecten. Daarbij zal de handleiding duurzame voeding op evenementen gebruikt worden (cbs 19/12/2016 - voorbeeldfunctie).

Alle aspecten van duurzaam eten kunnen opnieuw aan bod komen: stadslandbouw, koken met lokale ingrediënten, zelf je groenten telen, meer seizoensgebonden eten, minder vlees eten, beter bewaren, minder verspillen, kiezen voor fairtrade en biologische producten. 

In 2023 zal (H)eerlijk Brugge opnieuw doorgaan in het K. Astridpark, ditmaal een volledig weekend 6-7 mei.

Het centraal thema waar we rond zullen werken is ‘(on) kruiden’.

De bijkomende toelage (20.000€) voor het Brugs Food Lab dient om het event (H)eerlijk Brugge 2023 mee te organiseren en verder uit te bouwen. (H)eerlijk Brugge werd jaarlijks georganiseerd door de Stad Brugge. Vanaf 2023 neemt vzw Stadmakers mee de lead in de organisatie voor het event van (H)eerlijk Brugge (met inhoudelijke input - samenwerking Stad) en daarom wordt dit budget verschoven van de stad Brugge naar vzw Stadmakers met de bedoeling het efficiënter te kunnen inzetten en een win-win te creëren. Het budget wordt open en transparant beheerd door de stuurgroep van het Brugs Food Lab waarbinnen ook vertegenwoordigers van de stad Brugge en vzw Stadsmakers zijn vertegenwoordigd.
De op vandaag bestaande niet-financiële inzet van de stad Brugge (uitleendienst, communicatie, stadsdrukkerij, dienst elektromechanica,…) en van de Republiek (productie, technische ondersteuning,……) blijft onverminderd behouden binnen de samenwerking van dit event. Dienst klimaat en milieu wordt nauw betrokken bij inhoudelijke uitwerking van dit event.
Deze overeenkomst voor bijkomende toelage werd nagekeken door dienst bestuurszaken, cfr. bijlage.

Programma 6 mei:  

14u00 – 17u00 kook battle Foodwave (EU project ism NZ en jeugddienst): jeugdbewegingen worden uitgedaagd om duurzaam te koken. De NZ dienst voorziet 5 keukeneilanden.

17u00 – 20u00  diner waar het verhaal verteld wordt van lokale producten - producenten - org. Brugs Food Lab.

20u00 – 23u00 verhalen vertellen, inspirerende figuur: Willem Hiele  - org Brugs Food Lab.


Zondag 7 mei - org Brugs Food Lab

09u00 – 11u00 Brunchbag : brunch met producten van leden van het Brugs Food Lab.

11u00 – 17u00 ecosysteem en markt: leden van het Brugs Food Lab en andere korte keten initiatieven kunnen hun werking etaleren. Workshops en kookdemo"s (keukeneilanden van 6 mei).

Medewerking wordt gevraagd van een aantal stadsdiensten zoals uitleendienst, citymarketing, stadsdrukkerij,... zie gunstig advies.

Het college heeft op 23/12/2022 zijn principiële goedkeuring verleend voor het organiseren van (H)eerlijk Brugge op zaterdag 6 mei 2023 en zondag 7 mei 2023 in het K. Astridpark.
Uiterlijk drie  maanden voor de opbouw van het evenement dient het Brugs Food lab de vergunningsaanvraag in bij dienst Vergunningen.

Op het einde van 2023 vindt er een evaluatiemoment plaats.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het toekennen van een bijkomende toelage van 20.000 euro aan Stadsmakers vzw voor de organisatie van (H)eerlijk Brugge 2023. Het budget is te benemen van BI035000, SA00462, 64960100.