1. Doelstelling
Het doel van het project is de herbestemming en grondige renovatie van 'Huize Minnewater' in een nieuw stadskantoor ('Huis van de Bruggeling') en nieuwe multifunctioneel inzetbare ruimtes voor Brugse verenigingen en organisaties. Bij de uitvoering van dit project dient rekening gehouden te worden met een doorgedreven renovatie met een uiterst kwalitatieve afwerkingsgraad voor de verschillende gebouwzones en de voorziene functies.
2. De procedure
Er wordt gekozen voor een openbare procedure voor aanneming van diensten waarbij op zoek wordt gegaan naar een multidisciplinair ontwerpteam voor het verbouwen van 'Huize Minnewater', inclusief omgeving. Het gekozen team zal uiteindelijk o.a. moeten voorzien in:
De wensen van de opdrachtgever voor elk van deze opdrachtonderdelen wordt nauwkeurig beschreven in het bestek.
3. Bestek
Het definitieve bestek met bijlagen wordt via onderhavige nota ter goedkeuring voorgelegd aan de Gemeenteraad.
Het bestek werd samen opgemaakt met de experten van dienst facilitair beheer die, samen met de cel projectcoördinatie, het volledige bouwproject de komende jaren verder zullen opvolgen.
In het goed te keuren bestek zijn alle modaliteiten en eisen voor de opdracht overzichtelijk beschreven.
In het bestek wordt meegegeven dat het multidisciplinair ontwerpteam dat uiteindelijk de opdracht toegewezen zal krijgen, belast zal worden met het ontwerp van onderstaande deelaspecten.
3.1. het 'Huis van de Bruggeling'
Het ‘Huis van de Bruggeling’ zal gehuisvest worden in de westvleugel met de vier ziekenzalen die haaks staan op voorgevel aan de straatzijde. Omwille van de specifieke functies binnen in het gebouw werden in de loop der tijd verschillende verbouwingen en renovaties uitgevoerd waarbij de leesbaarheid van ziekenzalen en hun specifieke karakter verdwenen is. Het stadsbestuur wenst het originele karakter van het gebouw opnieuw leesbaar te maken. Het stadsbestuur denkt voor de opmaak van het ontwerp te vertrekken van een casco situatie waarbij teruggekeerd wordt naar de originele vormgeving van de ziekenzalen. Aan de opdrachtnemer wordt gevraagd een ontwerp op te maken voor een ‘stadskantoor van de toekomst’, uiteraard steeds met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden. De leesbaarheid en circulatie in het gebouw moet herbekeken en versterkt worden. De verbouwingswerken en herinrichtingswerken van het ‘Huize Minnewater’ hebben een veelzijdig doel: duurzaamheid, herkenbaarheid en zorgen voor een architecturale eenheid.
Voor de inrichting van de nieuwe landschapskantoren en het ontwerpen van het vast meubilair is het de bedoeling dat alle nieuwe hedendaagse interventies (vergaderruimtes, verlichting, akoestiek, technieken) zoveel mogelijk rust zullen uitstralen om de kwaliteiten van de oorspronkelijke architectuur tot hun recht te laten komen.
De ruimten onder het dak zullen ook opgenomen worden bij de herbestemming van het gebouw. Aan de opdrachtnemer wordt gevraagd te onderzoeken hoe door nieuwe ingrepen een aangename ruimtebeleving met voldoende natuurlijk licht en een goede akoestiek kan bereikt worden. Bij deze ingrepen kunnen nieuwe zichten en belevingen in en van het gebouw gecreëerd worden.
De nieuwe ingrepen die nodig zijn voor de herbestemming tot stadskantoor zullen hoofdzakelijk gebeuren intern in het gebouw. Toch zijn er aan de tuinzijde en aan de binnentuinen recentere aanbouwen die qua stijl, materiaalgebruik en vormgeving niet aansluiten bij de architectuur van de ziekenzalen. Aan de opdrachtnemer wordt er gevraagd te onderzoeken waar door punctuele ingrepen, die duidelijk hedendaags zijn, deze recentere bouwvolumes geïntegreerd en vervlochten kunnen worden met de specifieke karaktereigenschappen en de historiek van het gebouw. Het is belangrijk dat de voorgestelde ingrepen de vloeroppervlakte niet verminderen. Het herbestemmingsproject zet in op de historische kwaliteiten van het gebouw en laat enkel interventies toe die beleving van het pand verder versterken.
3.2. Bouwdeel voor Brugse verenigingen en organisaties
De ‘zone voor Brugse verenigingen en organisaties’ zal gehuisvest worden in de oostvleugel, de voormalige kloostervleugel van twee bouwlagen met een massieve achterbouw.
Ook voor deze vleugel wordt voor het voorontwerp vertrokken van een 'casco'-situatie. Er zijn voor deze herbestemming reeds enkele krachtlijnen uitgezet betreffende de nieuwe invulling. Het verfijnen en concretiseren van mogelijke invullingen zal via werkgroepen en participatie met de verschillende clusters en diensten in een traject van januari tot juli 2023 verder worden uitgewerkt, zodanig dat het aangestelde ontwerpteam na aanstelling aan de slag kan met een geconcretiseerde invulling.
3.3. De kapel
De centrale ontvangstruimte aan de hoofdingang in de Professor Dr. J. Sebrechtsstraat, gekoppeld aan de ‘kapel’, wordt gedeeld en polyvalent gebruikt. Gelet op de ligging tussen beide eerder vermelde invullingen zal deze inkomhal in de praktijk een 'verdeelfunctie’ vervullen tussen de 2 gebouwgedeeltes. In het verlengde van de inkomhal bevindt zich de ‘kapel’, die in de toekomst voornamelijk dienst zal doen als een ontmoetingsruimte en/of tentoonstellingsruimte. In het bestek wordt gevraagd om te voldoen aan de gestelde eisen op gebied van duurzaamheid en toegankelijkheid zonder afbreuk te doen aan de bestaande architectuur van de kapel.
3.4.Tuin 'Huize Minnewater'
Op vandaag wordt 'Huize Minnewater' volledig omgeven door een bakstenen omheiningsmuur met een tuin. Deze tuin doet op vandaag voornamelijk dienst als parking en groene buffer voor de bewoners van het woonzorgcentrum. De herbestemming van de site heeft als missie het definiëren en karakteriseren van zowel bestaande als nieuwe buitenruimtes, waarbij wordt gedacht aan een duurzame eenheid voor de hele site. In het bestek wordt dan ook gevraagd om te onderzoeken welke nieuwe buitenfuncties kunnen gecombineerd worden in het ontwerp van de bestaande buitenruimte & beplanting. Het betreft nadenken over volgende invullingen: een eventterrein, receptie/trouwfoto’s, speelplein, waterpartij inkom ‘Huis van de Bruggeling’, nieuwe horecagelegenheid met terras, fietsenstallingen werknemers & bezoekers, ontmoetingsplekken voor gasten en medewerkers zorgvuldig geïntegreerd in de tuin.
Er wordt gevraagd om een omgevingsaanleg te creëren die zorgt voor een coherentie tussen deze verschillende onderdelen zonder hen aan eigen identiteit te laten inboeten. Het ontwerp met een uitnodigende circulatie en diverse buitenruimtes met bijzondere beplanting verhogen de aantrekkingskracht van de tuin en zorgen ervoor dat deze een belangrijke rol in de openbare ruimte van de buurt en Brugge gaat spelen. Bij de herinrichting van de tuin en de binnentuinen is het uitgangspunt dat geprobeerd moet worden om de aanwezige bomen maximaal te behouden. Indien voor een bepaalde reden een boom moet geveld worden moet deze zeker gecompenseerd worden op een andere plaats in de tuin. Het ambitieus ontwerpvoorstel streeft naar een klimaatadaptieve stadsoase met een sterke samenhang met de omliggende omgeving en de verschillende nieuwe functies. De flexibel inzetbare tuin richt zich op verschillende doelgroepen en biedt zo een grote maatschappelijke meerwaarde. Om de ontwikkeling van natuurlijke elementen te ondersteunen, wordt elke zone zorgvuldig geanalyseerd en ontworpen. Een algemene vermindering van het aantal verharde oppervlakten, een zorgvuldig beheer van regenwater en een diverse en robuuste selectie van vegetatie zullen levendige en dynamische buitenruimten garanderen, verdere eenheid wordt gegeven door een goeddoordachte beplanting en een beperkt palet aan materialen.
3.5. Professor Dokter J. Sebrechtsstraat
Er wordt gevraagd om in de ontwerpfase de Professor Dokter J. Sebrechtsstraat mee op te nemen in het ontwerp als een autoluwe straat. Een eenvoudig, krachtig en leesbaar ontwerp transformeert de Dokter J. Sebrechtsstraat van een alledaagse parkeerstraat tot een multifunctionele publieke ruimte waar reizigers, bezoekers en bewoners elkaar passeren en ontmoeten. In het ontwerp staat het comfort voor voetgangers en fietsers centraal en zorgen een duurzaam, hoogwaardig materiaalgebruik en een rijke groenstructuur voor een levendige autoluwe straat. Er wordt gevraagd om ook de hoofdingang van ‘Huize Minnewater’ toegankelijk te maken voor personen met een beperking. De ingreep zal gebeuren in overleg met INTER en de betrokken erfgoeddiensten en brengt kwaliteit en rust in het straatbeeld en zorgt voor identiteit en samenhang.
In deze opdracht zit enkel de opdracht voor een ontwerp van de straat vervat. Dit om, ontwerpmatig, tot een coherent verhaal te komen van gebouw/site/straat. De effectieve omgevingsvergunningsaanvraag en uitvoering van een heraanleg van de straat zit bij Stad Brugge en zal een onderdeel uitmaken van het nieuw meerjarenplan voor de volgende legislatuur en het nieuwe werkenplan van de cluster openbaar domein.
3.6. 'Voormalige portierswoning en bakkerij' en 'voormalige woning van de aalmoezenier van het gasthuis'
Beide woningen liggen op het einde van de Begijnvest & Professor Dokter J. Sebrechtsstraat. De twee woningen zijn ontworpen in de neogotische stijl van Huize Minnewater. Op vandaag bevinden zich verschillende functies in deze gebouwen: stookplaats, sociale kruidenier De KABA, OCMW Brugge. Mits er alternatieven gevonden worden voor de bestaande functies is het op (lange) termijn de ambitie om beide locaties op te nemen bij het project’ Huize Minnewater’. Daarom wordt aan het ontwerpteam gevraagd om, bijkomend, tevens een vrijblijvende offerte op te maken voor de opmaak van een ontwerp voor beide woningen. Afhankelijk van de feitelijke situatie of eventuele beslissingen de komende periode kan door het stadsbestuur later nog beslist worden of al-dan-niet wordt ingegaan op deze offerte voor deze 2 gebouwen wordt door het stadsbestuur.
4. Gunningscriteria
De offertes worden beoordeeld aan de hand van de volgende gunningscriteria (waarbij punten worden toegekend op een schaal van 100 punten):
5. Indicatieve vooropgestelde timing
Het spreekt voor zich dat het zeer moeilijk is om vooraf een strikte timing op te maken voor dergelijke omvattende en complexe procedures en werkzaamheden. Louter indicatief worden hieronder enkele streefdoelen vooropgesteld:
De gemeenteraad keurt het bestek voor de "aanstelling van een multidisciplinair ontwerpteam voor het verbouwen van 'Huize Minnewater' (inclusief omgeving)" goed.