Terug
Gepubliceerd op 01/02/2023

2023_GR_00035 - Diversiteitsdienst - subsidieovereenkomst met FMDO vzw (Federatie voor Mondiale & Democratische Organisaties) - werkingsjaren 2023-2025 - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 30/01/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mercedes Van Volcem; Nico Blontrock; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Dolores David; Jos Demarest; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Barbara Roose; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Christian Fillet

Afwezig

Mathijs Goderis; Franky Demon; Philip Pierins; Jasper Pillen; Minou Esquenet; Martine Matthys; Wouter Bossuyt; Pascal Ennaert; Martine Bruggeman; An Braem; Alexander De Vos; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Chris Marain; Arnold Bruynooghe

Secretaris

Christian Fillet

Voorzitter

Annick Lambrecht
2023_GR_00035 - Diversiteitsdienst - subsidieovereenkomst met FMDO vzw (Federatie voor Mondiale & Democratische Organisaties) - werkingsjaren 2023-2025 - goedkeuring. 2023_GR_00035 - Diversiteitsdienst - subsidieovereenkomst met FMDO vzw (Federatie voor Mondiale & Democratische Organisaties) - werkingsjaren 2023-2025 - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

1. Specifieke noden bij anderstalige nieuwkomers

Veel anderstalige nieuwkomers zijn eenzaam of hebben nood aan sociale contacten. Vaak heeft deze groep een beperkt netwerk dat vooral bestaat uit mensen die dezelfde herkomst delen. Het is niet evident om Bruggelingen die al langer in de stad wonen, te leren kennen.

Het is heel moeilijk te integreren, functioneren, je thuis te voelen en kansen te creëren als je geen sociaal netwerk hebt. Hoe breder en diverser je netwerk, hoe meer kansen tot zelfontplooiing, integratie en participatie. ‘Wat’ je precies kent in een nieuwe samenleving is soms minder belangrijk dan ‘wie’ je kent, om je weg te vinden en te groeien. 

Nieuwkomers geven aan dat het erg moeilijk is een sociaal netwerk op te bouwen. Zeker (sociaal-) kapitaalkrachtige netwerken, buiten de eigen herkomstgroep, zijn moeilijk uit te bouwen. Vrijblijvende, vriendschappelijke, ongedwongen ontmoetingen zijn er heel weinig, wat als een groot gemis wordt ervaren en het gevoel van ‘erbij horen’ in de nieuwe samenleving inperkt. 

Compagnons Brugge zet hierop in en verbindt anderstalige nieuwkomers met Bruggelingen die in de rol van buddy stappen. Samen op stap gaan, zorgt daadwerkelijk voor een wederzijdse ontmoeting. Een factor die vanzelfsprekend erg waardevol is tijdens een integratieproces. Het spreken van een gemeenschappelijke taal is immers essentieel om elkaar goed te begrijpen. De Nederlandse taal wordt verder geoefend door de sociale interactie tussen buddy en nieuwkomer. 

Vanuit Compagnons worden buddy’s en buddykoppels goed ondersteund en versterkt. Zo zijn er minimum 3 intervisiemomenten per jaar. Er wordt ook minimaal 4 maal per jaar ingezet op ontmoeting waarbij onder meer groepsbezoekjes aan Feest in 't Park en het organiseren van een zomerbar tot de mogelijkheden behoren. Daarnaast wordt er ook op regelmatige basis vorming voorzien naar de buddy’s toe. Thema’s die reeds aan bod kwamen zijn grenzen bewaken, omgaan met diversiteit, kennis van het Brugse vrijetijdsveld en tips om effectief in te zetten op het bestaande vrijetijdsaanbod in onze stad, …

2. Samen vrije tijd beleven:

Op vandaag is Compagnons de enige buddywerking in onze stad die specifiek inzet op het luik vrije tijd. Dit betekent dat dit project een unieke positie heeft om nieuwkomers toe te leiden tot het segment vrije tijd. Gezien de grote behoefte bij nieuwkomers aan toeleiding tot onder meer sport, cultuur en jeugdactiviteiten, zien we Compagnons Brugge dan ook als een waardevol project dat hier een belangrijke rol kan spelen. Het project werd door partnerorganisatie FMDO uitgebreid toegelicht aan de desbetreffende diensten. Hierbij werden onder meer afspraken gemaakt naar het communiceren van concrete vrijetijdsmogelijkheden aan de duo’s van Compagnons en de aanbodmogelijkheden te onderzoeken om de betrokken diensten en hun vrijetijdsaanbieders sterker te maken op cultuursensitief vlak. Brugse diensten zijn eveneens op zoek naar manieren om hun werkingen toegankelijker te maken en in te zetten op een meer diverse deelnemers- of bezoekerspopulatie.

3. Vierde pijler inburgering

In 2020 keurde de Vlaamse regering een nieuw decreet goed omtrent de hertekening van het inburgeringsbeleid. Eén element uit dit decreet is in het bijzonder relevant voor ons als lokaal bestuur, namelijk de toevoeging van een nieuwe modaliteit: ‘de vierde pijler inburgering’. De eerste drie pijlers zijn de lessen Nederlands, de maatschappelijke oriëntatie cursus en trajectbegeleiding of loopbaanoriëntatie. De vierde pijler is een participatie- en netwerktraject van 40 uur. Het nieuwe decreet trad in voege op 1 januari 2022, maar de implementatie van de vierde pijler werd uitgesteld naar januari 2023.

Onder de vierde pijler zullen inburgeraars een traject op maat krijgen met als doel om hun sociale participatie in de maatschappij te stimuleren en hun netwerk te versterken. Dit traject kan verschillende vormen aannemen. Het decreet noemt enkele voorbeelden, zoals een buddyproject, toeleiding naar vrijwilligerswerk of een taal- of kennismakingsstage, maar ook alternatieve activiteiten, zoals oefenkansen Nederlands of vrije tijd, kunnen in de vierde pijler worden opgenomen.

Het verschil met de eerste drie pijlers is dat de regie voor dit traject niet bij Vlaanderen ligt, maar bij het lokaal bestuur, in samenspraak met het Agentschap Integratie en Inburgering. Omdat het lokaal bestuur meer zicht heeft op welke organisaties er bestaan binnen hun stad, krijgen zij de taak om het aanbod te ontsluiten. Concreet wordt het de taak van het lokaal bestuur om het aanbod van de bestaande organisaties in kaart te brengen waar inburgeraars kunnen instappen in het traject van 40 uur. De regiefunctie van het 4de pijlerverhaal werd voorbereid door de dienst Diversiteit.  De rol van buddywerkingen en de koppeling naar het segment vrije tijd binnen dit verhaal vormen onmisbare puzzelstukjes binnen dit geheel.

4. Voorstel subsidieovereenkomst 2023-2025

Om de werking van FMDO vzw voor het buddyproject Compagnons in Brugge te verankeren en op een duurzame manier te verbreden, wordt een structurele subsidieovereenkomst voor de periode 2023-2025 met de organisatie afgesloten.

Volgende objectieven worden jaarlijks voorop gesteld:

  • Jaarlijks minstens 35 gematchte duo’s en een bereik van 70 nieuwkomers bij het project Compagnons.
  • Organiseren van 2 intervisies per jaar voor nieuwkomers.
  • Organiseren van 2 intervisies per jaar voor buddy’s.
  • Organiseren van 6 groepsactiviteiten waarbij nieuwkomers Brugge beter leren kennen op vlak van vrije tijd.
  • Opzetten van 4 nieuwe samenwerkingen per jaar met organisaties uit stad Brugge.
  • Organiseren van 10 informele ontmoetingsactiviteiten tussen nieuwkomers en Bruggelingen (Café Frida).
  • Organiseren van 2 vormingen per jaar voor buddy’s waardoor ze nieuwkomers beter kunnen ondersteunen/begrijpen.
  • Organiseren van 1 tussentijdse evaluatie en eindevaluatie per duo.
  • Overleg met stedelijke vrijetijdsdiensten i.f.v. uitwisseling jaaractiviteiten en toeleiding naar georganiseerd vrijetijdsaanbod.

Het budget van FMDO vzw voor de buddywerking wordt begroot op 38.700 euro (2023), 41.700 euro (2024), 44.700 euro (2025). Het budget is voorzien voor de financiering van de medewerker (0,6 VTE) en werkingsmiddelen. Een meer gedetailleerde begroting is terug te vinden in bijlage 2.

De subsidie voor de werking van FMDO vzw in Brugge kan voorzien worden via middelen van Plan Samenleven voor werkingsjaar 2023. Dit kan tot 2x toe verlengd worden, volgens beschikbaarheid van de middelen.

5. met middelen van Plan Samenleven

Stad Brugge ontving van de Vlaamse Overheid, via Plan Samenleven, een subsidie van 333.800 euro om diversiteit in de samenleving te bevorderen. Eén van de acties binnen het Plan Samenleven is 'het aanbieden van oefenkansen Nederlands'. Aan Stad Brugge wordt in 2022-2023 135.000 euro subsidie verleend om minstens 2.250 anderstaligen een oefenkans Nederlands aan te bieden. Het buddyproject vormt een onderdeel van een breder aanbod oefenkansen Nederlands in Brugge. 

Met dit dossier worden extra kredieten t.b.v. 38.700 euro (2023), 41.700 euro (2024), 44.700 euro (2025) gevraagd. Bijkomende kredieten zijn niet toegestaan, maar voor de uitgave van deze werkingssubsidie zijn er ook bijkomende ontvangsten t.b.v. 38.700 euro (2023), 41.700 euro (2024), 44.700 euro (2025). Met 4de aanpassing mjp zullen zowel ontvangsten als uitgaven verhoogd worden met zelfde budgetgrootte.

De werkingssubsidie wordt geboekt in 2023 op rekening: 74050000, beleidsitem: BI090200 en actie: SA001516 (voorheen SA00090). Dit werd reeds voorzien in het gekoppeld besluit 2022_CBS_05413.

De uitbetaling gebeurt in 2 schijven: 75% bij start van het project (eerste kwartaal) en 25% in het derde kwartaal van het desbetreffende jaar. Er kan tot prefinanciering overgegaan worden bij voorleggen factuur.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt de subsidieovereenkomst met FMDO vzw, voor het buddyproject Compagnons voor de periode van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025 goed, waarbij een maximale subsidie van 38.700 euro (2023), 41.700 euro (2024), 44.700 euro (2025) wordt toegekend.