De SDG's zorgen voor meer verbinding tussen duurzame initiatieven. Het is een perfect kader en instrument om te werken rond duurzame ontwikkeling. Om scholen te stimuleren om een concrete vertaalslag te maken van de SDG's én die ook meer zichtbaarheid te geven, stelt de Noord-Zuiddienst voor om SDGeneration te lanceren. Het platform informeert, engageert en monitort scholen (basis en secondair) tot de SDG’s. Ze inspireert scholen tot duurzame acties, koppelt bestaande duurzame acties in een groter geheel en brengt een netwerk van SDG-scholen voort. Bovendien centraliseert het platform inspiratiebronnen en specifieke stedelijke (en/of regionale) campagnes waarop scholen zich kunnen inschrijven. De scholen krijgen de kans om meer in beeld te komen met hun acties en er ook erkenning voor te krijgen. Zo maken ze deel uit van een duurzame schoolbeweging en worden ze er in ondersteund. Leerlingen zien dat duurzaamheid het werk is van velen en dat samenwerking cruciaal is. Jaarlijks reiken de stadsbesturen van de deelnemende steden en gemeenten een SDG-badge uit aan scholen die SDG-acties hebben geregistreerd. Via een koppeling met de bestaande website SDG-tv.be, een initiatief van Scholengroep Impact, zien we de kans om SDGeneration naar meerdere steden/gemeenten binnen de regio Brugge uit te dragen.
Uitwerking
Scholen die deel zijn van de SDGeneration:
Criteria scholen:
Rollen
Regionale samenwerking
Via een samenwerking met de gemeenten in de referentieregio Brugge geef de stad ook de naburige gemeenten de kans om een SDG-scholenwerking op hun grondgebied uit te rollen. Via een gezamenlijk financieringsmodel is de uitwerking ervan financieel haalbaar. Er werd reeds een principiële goedkeuring tot samenwerking ontvangen van Beernem, Blankenberge, Damme, Knokke-Heist, Oostkamp en Zedelgem.
Stad Brugge zal als trekker en stad met het meest aantal scholen een plafondbedrag van € 3.500 per jaar inbrengen. De inbreng van de andere gemeenten is berekend op basis van het toegekende subsidiebedrag en de daaraan gekoppelde eigen inbreng. Factoren die deze berekening mee bepalen zijn het effectief aantal deelnemende gemeenten en het aantal scholen op hun grondgebied.
Voor de financiering van dit model ontvangt de stad de subsidie 'Wereldburgerschap' van de Provincie West-Vlaanderen. De subsidie bedraagt 30.000 euro per jaar met een maximum van 75% van de reële kosten die in aanmerking komen gedurende maximaal drie opeenvolgende jaren. De resterende 25% wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten en bedraagt minstens 10.000 euro per jaar.
De samenwerkingsovereenkomsten tussen Stad Brugge en de provincie (bijlage 1) en Stad Brugge en de steden en gemeenten (bijlage 2 - 7) geven een detail van de financiële toelage en het engagement.
Timing
januari 2023 | Vormgeving, productie en communicatie SDGeneration + overeenkomsten lokale besturen |
april - juni 2023 | Brede communicatie naar alle scholen |
juni 2023 | Eerste infomoment met scholen |
september 2023 | Lancering SDGeneration |
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomsten met gemeenten Beernem, Blankenberge, Damme, Knokke-Heist, Oostkamp en Zedelgem i.k.v. SDGeneration voor de periode 2023-2026 goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Howest betreffende SDGeneration voor de periode 2023-2026 goed.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst met Scholengroep Impact betreffende SDGeneration voor de periode 2023-2026 goed.
De subsidieovereenkomst met Provincie West-Vlaanderen voor de financiële ondersteuning van SDGeneration i.k.v. Wereldburgerschap voor de periode 2022-2026 wordt goedgekeurd.