De aanvraag omvat het aanleggen van een nieuwe doorsteek in functie van een toekomstige verkaveling voor 16 loten.
Binnen de aanvraag voor nieuwe verkaveling wordt een nieuwe doorsteek gemaakt van de Korte Molenstraat naar de Kosterijstraat en de Gistelse Steenweg. Er wordt hierbij een nieuwe inrit voorzien langs de Korte Molenstraat. Langs deze inrit zijn 12 open parkeerplaatsen en een gezamenlijk afhaalpunt voor vuilnis voorzien. Via deze inrit komt men op een centraal plein met keerpunt en inrit naar de ondergrondse parkeergarage. Op het centraal plein is een zone voorzien voor een pakjesmuur en brievenbussen. De doorsteek naar de Kosterijstraat en Gistelse Steenweg is niet mogelijk voor gemotoriseerd verkeer vanaf dit plein door middel van paaltjes. De doorsteek is wel mogelijk voor voetgangers, fietsers en de brandweer. Langs het wandel- en fietspad is een groenzone voorzien. In totaal worden 19 bomen aangeplant in de aangeduide zone met vraag tot overdracht.
Het type wegenis zal bestaan uit uitgewassen betonverharding, waterdoorlatende betonstraatstenen en grasbetontegels.
De groenzones boven de ondergronds parkeergarage behoren niet tot de vraag van overdracht.
Voor meer duiding verwijzen we naar de bijlage in het Omgevingsloket met het plan inzake de Zaak der Wegen.
Advies Openbaar Domein:
Het advies van het Openbaar Domein is gunstig onder voorwaarden voor het verkavelen van de percelen in 16 loten en het aanleggen van wegenis na slopen van de bestaande bebouwing.
Voorwaarden:
Artikel 51
Wanneer beplantingen of herbeplantingen, uitgevoerd ingevolge de bepalingen van deze verordening, niet gedijen, moeten zij in het eerstvolgende plantseizoen heraangeplant worden. Deze werkwijze moet worden herhaald tot de beplanting de voorgeschreven aard heeft verkregen.
Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
De bezwaren van het eerste openbaar onderzoek hebben geen betrekking op de zaak der wegen en vallen bijgevolg niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.
1 bezwaar van het tweede openbaar onderzoek heeft betrekking op de zaak der wegen en valt onder de bevoegdheid van de gemeenteraad:
Bezwaar nummer 4 (2de openbaar onderzoek):
… (eerste deel van bezwaar 4 heeft geen betrekking op de zaak der wegen en bijgevolg niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad.)
Er is een doorgang voorzien zodat passage mogelijk is (voetgangers/fietsers) via Kosterijstraat. Iedereen uit de woonwijk Lescrauwaet zal deze shortcut gebruiken om van en naar stad te gaan, en van en naar stadium bij voetbalwedstrijden. Momenteel is de Kosterijstraat een rustige doodlopende straat ter hoogte van onze woning. Door deze doorgang zal er quasi continu passage zijn langsheen de woning. De vier laatste woningen in de doodlopende Kosterijstraat (nummers 32, 34, 36 en 38) zijn bovendien voorzien van grote livingramen. Hinder door passage en inkijk zullen enorm zijn. Bij de keuze van deze grote livingramen destijds is er uiteraard rekening gehouden dat er geen passage zou zijn of zeer beperkt door de inwoners van de naastgelegen woning. Dit gaat nu volledig verloren. Hinder zal enorm zijn en bovendien een bijzondere waardevermindering voor de woning met zich meebrengen. Dit geldt uiteraard ook voor bezwaar 1.
Beoordeling bezwaar:
De Kosterijstraat is tot op heden een doodlopende straat. Echter is de straat reeds aangelegd om verder aan te takken richting het perceel van de omgevingsaanvraag. In de omgevingsaanvraag wordt een nieuwe verbinding gemaakt tussen de Korte Molenstraat, de Kosterijstraat en de Gistelse Steenweg. Er staan paaltjes ingetekend ter hoogte van de ondergrondse inrit en de Kosterijstraat. De auto’s kunnen inrijden vanaf de Korte Molenstraat tot de ondergrondse inrit. Vanaf daar worden de auto’s geweerd van het perceel. Dit maakt dat er van de Korte Molenstraat naar de Kosterijstraat (en de Gistelse Steenweg) enkel een fijnmazig netwerk wordt doorgetrokken voor zacht verkeer (fiets- en wandelpad).
De nieuwe doorsteek is een verderzetting van het Beleidsplan Ruimte Brugge (BRB). Daarin grijpt Stad Brugge iedere kans die zich in deze zone voordoet om de harde grens tussen stad en open ruimte te doorprikken. Een dorpsplein, een school, een boerderij worden publieke of semi-publieke overgangen tussen stad en open ruimte, en transformeren de stadsrand tot een doorwaadbare en toegankelijke transitiezone die tegelijk bijdraagt aan de wijkdynamiek (zie beleidskader “Wijkdynamiek concentreren”).
Eén van de speerpunten van het Beleidsplan Ruimte Brugge (BRB) is om de Brugse woonomgevingen te laten groeien in kwaliteit, zonder daarvoor bijkomende open ruimte in te nemen. Hiervoor is een transformatie van het bestaande woonweefsel nodig.
Een grote kwaliteit van het Brugse woonweefsel is dat er wordt gewerkt aan sterkere centrale plekken om voor meer ontmoeting te zorgen. Een soort hernieuwd gevoel van plekken “onder de kerktoren”, dit zijn ‘knopen’. Stad Brugge zorgt dat de Bruggeling de knopen vlot kan bereiken, en dat de knopen elke Bruggeling kunnen bereiken.
Om de knopen goed te doen functioneren, is een vlotte bereikbaarheid essentieel. Er zijn al vele dynamieken te vinden in de wijken, maar die zijn vaak nog redelijk verspreid, of worden gehinderd door moeilijk oversteekbare infrastructuur. Door hier een antwoord op te bieden, kan gezocht worden naar plekken die ten volle hun functie van “knoop” van dynamieken opnemen. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de bereikbaarheid van de dichtstbijzijnde knoop, of van de knoop van de eigen wijk, maar ook naar de bereikbaarheid tussen knopen onderling. De verbindingen tussen plekken met wijkvoorzieningen worden aantrekkelijk gemaakt voor fietser en wandelaar, voor openbaar vervoer en voor deelmobiliteit - in die volgorde. Vandaag zijn er al grote dragers zoals de Gistelse Steenweg die ook is. Dit is echter een drukke invalsweg waarvoor we een alternatief zoeken.
Tussenin die grote dragers willen we inzetten op een raamwerk dat vertakt via de vele groensnippers in bebouwd gebied naar een fijnmazig netwerk tot op de kleinste schaal. De groenzones worden met elkaar, en met de rest van het raamwerk, verbonden tot een fijnmazig netwerk. Daarvoor wordt tot op het kleinste niveau ingezet op ontharding en vergroening en wordt elke kans gegrepen om het openbaar domein in te richten als een verbinding binnen het netwerk.
Het fijnmazig netwerk is dus essentieel in het slagen van de doelstelling om van Brugge een meer kwalitatieve maar ook sociale stad te maken. Het is op het fijnmazig netwerk dat de mensen elkaar zullen tegenkomen en elkaar zullen ontmoeten.
Het bezwaar is ontvankelijk, doch ongegrond
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
Advies Mobiliteit:
Het dossier voorziet in de bouw van enkele woningen met nieuwe gemeentewegen rond de woningen. De voorgestelde gemeentewegen vormen een extra ontsluiting met westelijk de Korte Molenstraat en oostelijk de Kosterijstraat. Op deze manier wordt het fijnmazige netwerk tussen deze straten en de achterliggende wijk zowel recreatief als functioneel versterkt. Inzake het veiligheidsaspect wordt hierop dieper ingegaan in artikel 4.3.
Artikel 3 wordt gunstig onder voorwaarden geadviseerd.
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies Mobiliteit:
4.1 Het functioneel en recreatief netwerk wordt hier uitgebreid waarbij er extra verbindingen gemaakt worden tussen de Korte Molenstraat, de Kosterijstraat en de Gistelse Steenweg.
4.2 Er worden extra gemeentewegen gecreëerd.
4.3
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 De aangebrachte wegenis houdt rekening met de toekomstige ontwikkelingen en generaties.
Aan artikel 4 wordt onder voorwaarden voldaan.
Advies: Gunstig onder voorwaarden
Suggesties:
Opmerking:
Suggestie 3 in het advies van Mobiliteit wordt gevolgd. De ronde groenzone is geen meerwaarde en zal snel kapotgereden worden. Deze zone moet mee verhard worden in de lijn van de omliggende verharding. Dit wordt mee opgenomen in de voorwaarden.
Conclusie:
Het voorstel is bijgevolg deels in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Het project kan in overeenstemming gebracht worden door het opleggen van voorwaarden.
Opname in het openbaar domein
De ruimte aangeduid op het plan ‘bijlage Zaak der wegen’ binnen de rooilijn zal opgenomen worden als openbaar domein.
Voorwaarden
De voorwaarden van de dienst Mobiliteit mbt. de zaak der wegen worden bijgetreden:
De voorwaarden van de dienst Openbaar Domein mbt. de zaak der wegen worden bijgetreden:
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werden 11 bezwaarschriften ingediend in het eerste openbaar onderzoek en 6 bezwaarschriften in het tweede openbaar onderzoek. De bezwaren van het eerste openbaar onderzoek hebben geen betrekking op de zaak der wegen en vallen bijgevolg niet onder de bevoegdheid van de gemeenteraad. Één bezwaar van het tweede openbaar onderzoek heeft betrekking op de zaak der wegen en valt onder de bevoegdheid van de gemeenteraad. Het bezwaar ontvankelijk en ongegrond verklaren cf. het advies van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
De gemeenteraad: