Terug
Gepubliceerd op 26/09/2023

2023_GR_00481 - Ruimtelijke ordening - Haarakkerstraat 38 - herontwikkelen van site Dumalin naar woonproject met 9 eengezinswoningen met garages en openbaar binnenplein na slopen van bestaande bebouwing - rooilijnenplan en zaak der wegen - goedkeuring.

Gemeenteraad
ma 25/09/2023 - 18:30 Stadhuis
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Annick Lambrecht; Dirk De fauw; Mathijs Goderis; Mercedes Van Volcem; Franky Demon; Jasper Pillen; Nico Blontrock; Minou Esquenet; Pieter Marechal; Pablo Annys; Hilde Decleer; Yves Buysse; Martine Matthys; Paul Jonckheere; Jean-Marie De Plancke; Wouter Bossuyt; Dolores David; Jos Demarest; Pascal Ennaert; Sandrine De Crom; Pol Van Den Driessche; Mieke Hoste; Martine Bruggeman; Geert Van Tieghem; Sandra Wintein; An Braem; Alexander De Vos; Karin Robert; Stefaan Sintobin; Carlos Knockaert; Nele Caus; Raf Reuse; Karel Scherpereel; Doenja Van Belleghem; Brigitte Balfoort; Joannes Logghe; Olivier Strubbe; Janos Braem; Benedikte Bruggeman; Florian De Leersnyder; Andries Neirynck; Barbara Roose; Arnold Bruynooghe; Katrien Cattoor; Ilse Coopman; Colin Beheydt

Afwezig

Philip Pierins; Chris Marain

Secretaris

Colin Beheydt

Voorzitter

Annick Lambrecht
2023_GR_00481 - Ruimtelijke ordening - Haarakkerstraat 38 - herontwikkelen van site Dumalin naar woonproject met 9 eengezinswoningen met garages en openbaar binnenplein na slopen van bestaande bebouwing - rooilijnenplan en zaak der wegen - goedkeuring. 2023_GR_00481 - Ruimtelijke ordening - Haarakkerstraat 38 - herontwikkelen van site Dumalin naar woonproject met 9 eengezinswoningen met garages en openbaar binnenplein na slopen van bestaande bebouwing - rooilijnenplan en zaak der wegen - goedkeuring.

Motivering

Motivatie

Beoordeling

De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.

Er werd bezwaar ingediend tegen de bouw van nieuwe tuinmuur (tussen bestaande tuin huisnummer 36 en het over te dragen openbaar domein) volledig op grond van eigenaar huisnummer 36. De eigenaar van huisnummer 36 gaat niet akkoord met het feit dat deze nieuwe tuinmuur volledig op haar grond komt. De overige punten in het bezwaar vallen niet onder bevoegdheid van de Gemeenteraad.

De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein, met uitzondering van de rooilijn en bijhorende muur aan woning Haarakkerstraat nummer 36 

De gemeenteraad treedt het bezwaar bij en legt volgende voorwaarde op:

  • de toekomstige rooilijn wordt uitgelijnd met de hoek van het hoofdgebouw Haarakkerstraat 36 en de hoek van de te behouden tuinmuur Haarakkersstraat 36B;
  • de nieuwe muur in volsteens metselwerk (minimale dikte 20cm) wordt voorzien tegen deze nieuwe rooilijn, aan de zijde van Haarakkerstraat 36.

 

voorstelling op plan

 

Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:

  • De uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau;
  • De herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen, zowel op recreatief vlak als op functioneel vlak.

De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:

  • Wijzigingen van het gemeentelijk wegennet staan steeds ten dienste van het algemeen belang; 
  • Een wijziging, verplaatsing, of afschaffing van een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende wordt gemotiveerd; 
  • De verkeersveiligheid en de ontsluiting van aangrenzende percelen worden steeds in acht genomen; 
  • Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief; 
  • Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoefte van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen. Daarbij worden de ruimtelijke behoeften van de verschillende maatschappelijke activiteiten gelijktijdig tegen elkaar afgewogen.

Advies Dienst Mobiliteit:

Het voorliggend dossier versterkt slechts in kleine mate op functioneel vlak de uitbreiding van het trage wegennetwerk. Op recreatief vlak wordt de uitbreiding van het netwerk niet uitgebreid. 

Aan artikel 3 wordt gedeeltelijk voldaan.

4.1 De wijzigingen van het trage wegennetwerk hebben vooral een functioneel uitbreiden van het netwerk. Het recreatief netwerk wordt hiermee niet uitgebreid. 

4.2 Er komen extra gemeentewegen bij. Dit is positief. 

4.3 

  • - De afstand tussen de garagebox dient minimaal 6m te zijn. 
  • - De paaltjes ter hoogte van woning 1 dienen conform het fietsvademecum te zijn. We adviseren dat elk paaltje op minimaal 1,75m van een vast object staat (en dat ze zo weinig mogelijk paaltjes worden geplaatst. De paaltjes kunnen eventueel net na de toegang tot de garageboxen geplaatst worden. 
  • -Tussen woning 02 en 03 dient minimaal 4m te zijn
  • - ter hoogte van de fietsstalplaats (ter hoogte van woning 04) wordt een kader getekend onder (wat op het plan lijkt op) fietsnietjes. Er mag maar 1 fietsenstalplaats zijn. Deze is het liefst overdekt. 
  • - Ter hoogte van de doorgang onder woning 09 wordt geadviseerd te werken met een voorrang van doorgang waarbij inrijdend verkeer voorrang heeft op uitrijdend verkeer. 

4.4 Er wordt geen gemeentegrenzen overschreden. 

4.5 Door het creĆ«ren van extra gemeentewegen komt dit de toekomstige generaties ten goede. 

 

De afstand tussen de garageboxen is 6,00m.

De plannen werden door de architect aangepast, waarbij een verkeersregelingssysteem werd voorzien.

Overige punten worden in voorwaarden opgelegd.

 Conclusie: Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

Opname in het openbaar domein

De ruimte die werd aangeduid op het plan binnen de rooilijn zal, mits het naleven van de voorwaarden, opgenomen worden als gemeenteweg.

De gronden worden overgedragen in het openbaar domein.

Aan de omgevingsvergunning wordt een overeenkomst voor overdracht gekoppeld.

Voorwaarden

  • de toekomstige rooilijn wordt uitgelijnd met de hoek van het hoofdgebouw Haarakkerstraat 36 en de hoek van de te behouden tuinmuur Haarakkersstraat 36B.
  • de nieuwe muur in volsteens metselwerk (minimale dikte 20cm) wordt voorzien tegen deze nieuwe rooilijn, aan de zijde van Haarakkerstraat 36.

 

voorstelling op plan

 

  • De RWA inspectieput R1 dient geplaatst te worden zonder stroomprofiel. Later wanneer er in de Haarakkersstraat een gescheiden stelsel aangelegd wordt, kan deze RWA-inpsectieput aangepast worden volgens de looprichting van de aan te koppelen buis.
  • De paaltjes ter hoogte van woning 1 dienen conform het fietsvademecum te zijn. We adviseren dat elk paaltje op minimaal 1,75m van een vast object staat (en dat ze zo weinig mogelijk paaltjes worden geplaatst. De paaltjes kunnen eventueel net na de toegang tot de garageboxen geplaatst worden. 
  • Tussen woning 02 en 03 dient minimaal 4m te zijn.
  • Ter hoogte van de fietsstalplaats (ter hoogte van woning 04) wordt een kader getekend onder (wat op het plan lijkt op) fietsnietjes. Er mag maar 1 fietsenstalplaats zijn. Deze is het liefst overdekt. 

 Last

  • De kosteloze aanleg van de wegenis en de groenzone wordt als last aan de aanvrager opgelegd.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek. Er werd 1 bezwaar ingediend. De gemeenteraad treedt het bezwaar bij en legt voorwaarden op.

Artikel 2

De gemeenteraad

  • Gaat over tot goedkeuring van het rooillijnenplan.
  • Stemt in met de zaak der wegen van de omgevingsvergunningsaanvraag van het dossier OMV 2022061453.
  • Beslist tot opname in het netwerk van gemeentewegen van de gronden binnen de rooilijnen.
  • Verzoekt de volgende voorwaarden op te leggen in het kader van de vergunningsaanvraag:
    1. de toekomstige rooilijn wordt uitgelijnd met de hoek van het hoofdgebouw Haarakkerstraat 36 en de hoek van de te behouden tuinmuur Haarakkersstraat 36B.
    2. de nieuwe muur in volsteens metselwerk (minimale dikte 20cm) wordt voorzien tegen deze nieuwe rooilijn, aan de zijde van Haarakkerstraat 36.
    3. de zitbank dient opgehaald te worden in de stapelplaats van Openbaar Domein (Buiten de Smedepoort 2 – 8000 Brugge) en moet door de aannemer geplaatst te worden. 

Er dient 1 vuilbak geplaatst te worden op het binnenplein. Deze is tevens op te halen in de stapelplaats van Openbaar Domein.

Voorafgaandelijk dient hiervoor een afspraak gemaakt te worden via openbaardomein@brugge.be

  1. de RWA inspectieput R1 dient geplaatst te worden zonder stroomprofiel. Later wanneer er in de Haarakkersstraat een gescheiden stelsel aangelegd wordt, kan deze RWA-inpsectieput aangepast worden volgens de looprichting van de aan te koppelen buis.
  2. De paaltjes ter hoogte van woning 1 dienen conform het fietsvademecum te zijn. We adviseren dat elk paaltje op minimaal 1,75m van een vast object staat (en dat ze zo weinig mogelijk paaltjes worden geplaatst. De paaltjes kunnen eventueel net na de toegang tot de garageboxen geplaatst worden. 
  3. Tussen woning 02 en 03 dient minimaal 4m te zijn.
  4. Ter hoogte van de fietsstalplaats (ter hoogte van woning 04) wordt een kader getekend onder (wat op het plan lijkt op) fietsnietjes. Er mag maar 1 fietsenstalplaats zijn.