Beoordelingsbevoegdheid van de gemeenteraad
De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid over de zaak der wegen. De gemeenteraad beschikt evenwel niet over de bevoegdheid om zich uit te spreken over de vergunningsaanvraag, nu deze dient te worden beoordeeld door de vergunningverlenende overheid.
De gemeenteraad dient zich uit te spreken over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, rekening houdend met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
De gemeenteraad dient daarbij wel rekening te houden met het project waar de aanvraag deel van uitmaakt.
Beoordeling
De gemeenteraad heeft kennis genomen van de standpunten, opmerkingen en bezwaren die zijn ingediend tijdens het openbaar onderzoek.
Naar aanleiding van het openbaar onderzoek werden er 10 bezwaarschriften ontvangen.
1 bezwaarschrift is vertrouwelijk.
1 bezwaarschrift werd ondertekend door 75 buurtbewoners (ruime omgeving Assebroek).
1 bezwaarschrift werd laattijdig ingediend en is onontvankelijk. De inhoudelijke argumenten liggen in de lijn van de argumenten van andere bezwaren en worden zodus meegenomen in de evaluatie.
In de bezwaarschriften komen volgende zaken terug die betrekking hebben op de opname in het openbaar domein:
- Er wordt vermeld dat 2.482m2 van het perceel “openbaar domein” zullen worden, maar het is niet duidelijk dat de toegangsweg en het openbaar domein eigendom zal worden van de stad Brugge en ook door de stad onderhouden zal worden.
- Het is onlogisch dat dat de nieuwe aangelegde straat komende van de Kerklaan niet doorloopt tot aan de laatste huizen 13 en 14.
Evaluatie:
Het is inderdaad de bedoeling om de zone binnen de rooilijnen over te nemen in het toekomstige openbaar domein. Op die manier wordt de zone eigendom van de stad Brugge en zal deze ook onderhouden worden door de stad.
De nieuwe doorsteek zal een waardevolle toevoeging zijn aan het fijnmazig netwerk als doorsteek voor fietsers en voetgangs, en op die manier positief bijdragen aan het openbaar domein. En dit niet alleen voor de toekomstige bewoners van de site maar voor de volledige buurt.
Er is gekozen voor een centraal autoluw pleintje. Vanuit de Kerklaan kan de auto maar rijden tot aan de collectieve parkeerhaven voor bezoekers of tot aan de gemeenschappelijke inritten van de collectieve parkeerhaven/parkeerstraat voor de bewoners. De verbinding tussen Kerklaan en Molenstraat is exclusief voor fietsers en voetgangers voorbehouden (en hulpdiensten). De woningen 13 t.e.m. 20 zullen bijgevolg hun auto niet voor de deur kunnen parkeren. Dit is een keuze van de ontwerper/aanvrager om te gaan voor een aangepast mobiliteitsbeleid waarbij de auto een ondergeschikte plaats krijgt met beperkte toegankelijkheid tot de verkaveling. Er is hierbij naar een evenwicht gezocht tussen de parkeernorm van de verordening en het streven naar minder plaats en verharding voor de auto. Op die manier poogt men de woonkwaliteit te verhogen.
Deze overige elementen in de bezwaarschriften handelen over andere zaken dan de bevoegdheid van de gemeenteraad.
De gemeenteraad is van oordeel dat de voorgestelde ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg een geschikte en aanvaardbare invulling geeft aan het openbaar domein.
Toetsing aan de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
De in artikel 3 van het gemeentewegendecreet vernoemde doelstellingen zijn:
De in artikel 4 van het gemeentewegendecreet vernoemde principes zijn:
Advies dienst Mobiliteit
Voorliggend dossier vraagt het advies op de zaak der wegenis waarbij de betrokken percelen worden verkaveld tot 25 loten. Het advies is enkel van toepassing op het voorgestelde projectgebied. Conform de Atlas der Buurtwegen zijn buurtwegen weg nr2, Weg nr. 4 en weg nr. 28. Deze buurtwegen zijn op heden de Meersenstraat, de Molenstraat en de Kerklaan. Bij analyse van de Atlas Der Buurtwegen wordt opgemerkt dat er ter hoogte van Molenstraat nr. 128 er destijds water aanwezig was. Het is positief om te zien dat deze waterpartij terug komt in de voorliggende verkaveling.
Voorliggend dossier wordt inhoudelijk op artikel 3 en 4 van het decreet gemeentewegen getoetst. Het advies op het mobiliteitsprofiel wordt in een aparte adviesvraag overgemaakt.
Artikel 3
"Dit decreet heeft tot doel om de structuur, de samenhang en de toegankelijkheid van de gemeentewegen te vrijwaren en te verbeteren, in het bijzonder om aan de huidige en toekomstige behoeften aan zachte mobiliteit te voldoen. Om de doelstelling, vermeld in het eerste lid, te realiseren voeren de gemeenten een geïntegreerd beleid, dat onder meer gericht is op:
Het voorliggende plan bouwt het fijnmazig netwerk uit waardoor de verbinden van de Molenstraat met de Kerklaan wordt gemaakt. Dit versterkt het lokaal fijnmazig netwerk wat de buurt zoals op functioneel als recreatief vlak ten goede komt.
Het is echter wel spijtig dat er van lot 9 geen verbinding wordt gemaakt richting de Goedmoedstraat. Dit lijkt een gemiste kans om het trage netwerk richting deze straat, langst de wadi, ook uit te breiden.
Aan artikel 3 wordt deels voldaan.
Artikel 4
Bij beslissingen over wijzigingen van het gemeentelijk wegennet wordt minimaal rekening gehouden met de volgende principes:
4.1 De uitbreiding van het trage wegennetwerk staat ten dienste van het algemeen belang.
4.2 Er worden enkel nieuwe wegenissen gecreëerd. Het is echter wel spijtig dat er geen trage verbinding wordt gemaakt van lot 9 richting de Goedmoedstraat (cfr artikel 3).
4.3
4.4 Er worden geen gemeentegrenzen overschreden.
4.5 Er worden extra gemeentewegen gecreëerd.
Advies: Gunstig onder voorwaarden.
Suggesties:
Bemerking: uit de plannen blijkt de tussenafstand tussen 2 autostaanplaatsen in lot A 6,5 m te zijn. Dit is meer dan 6 m, bijgevolg is voldaan aan bovenvermelde suggestie.
Advies dienst Openbaar Domein
Het advies van de dienst Openbaar Domein voor deze aanvraag is deels ongunstig met vraag tot aanpassingen en deels voorwaardelijk gunstig.
Volgende vraag tot aanpassing én voorwaarden hebben betrekking op het rooilijnplan en worden bijgevolg mee opgenomen in de gemeenteraadsbeslissing:
Conclusie:
Het voorstel is bijgevolg in overeenstemming met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Opname in het openbaar domein.
De ruimte aangeduid op het plan over te dragen grond dient op te worden genomen in het openbaar domein.
Voorwaarden en lasten
Zowel de dienst mobiliteit als de dienst openbaar domein vragen om de verbinding te maken tussen de Goedmoedstraat en het nieuwe gebied. Deze zone betreft dan wel een afzonderlijk kadastraal perceel doch wordt het al jaren onderhouden door de dienst Openbaar Domein al was het openbaar domein. Bijgevolg wordt het integreren van deze strook opgelegd als last. Als suggestie wordt de aanleg van een bijkomende trage verbinding naar de Goedmoedstraat én de inrichting als petanqueterrein meegegeven.
Last
Voorwaarden
Ook de overige voorwaarden van de dienst mobiliteit en openbaar domein mbt. de zaak der wegen worden bijgetreden:
De gemeenteraad neemt kennis van de resultaten van het openbaar onderzoek.
De gemeenteraad: