De stad heeft reeds een aantal Europese projecten lopen inzake food waste:
- Tijdens het project 'Food Smart Cities For development' konden we, onder begeleiding, een foodlab uitbouwen en konden we voedselrichtlijnen op maat van onze stad ontwikkelen. Deze duurzame voedselstrategie is opgebouwd rond korte keten, stadstuinieren, stadslandbouw, voedselverlies, fair trade en educatie. Hieruit zijn tal van evenementen en acties m.b.t. duurzame voeding, zoals (H)eerlijk Brugge, handleiding duurzame voeding op evenementen, financiële ondersteuning bij opstart van 25 projecten in kader van wedstrijd Bruggesmaakt, Interreg 2seas project Flavour (distributieplatform voedseloverschotten), Vlaamse subsidie klimaatproject Foodwinners, project voedselverlies in de grootkeuken (lopende)subsidie gemeente voor de toekomst, subsidieproject OVAM Voedselverlies in de zorgsector met special mention award MUFPP, opmaak handleiding voor de zorgsector, Sjokla, educatieve hoek bij volkstuintjes, goodfood@school (lerend netwerk duurzame voeding op school), ...
- Binnen het goedgekeurde project 'Foodwave' ligt de focus op communicatie en het bereiken en mobiliseren van jongeren (15-35-jarigen). Specifieke doelstellingen zijn het verhogen van het bewustzijn van jongeren en hen motiveren actief deel te nemen aan acties die op duurzame voeding inzetten.
- EU project Cities 2030: De focus binnen dit project ligt op het uitrollen van duurzame voedselstrategieën in steden en het opzetten van specifieke acties daarvoor. De Hogeschool VIVES is ook in dit project betrokken. Ze willen onderzoek doen naar duurzame en gezonde maaltijden voor de kwetsbaren (seniorengroep) die afhankelijk zijn van maaltijdbezorging via servicecentra. Voor hun onderzoek werken ze in dit dossier samen met de Groep Brugge. VIVES doet onderzoek en zet innovaties op voor maaltijdbereiding voor senioren (toegang tot duurzame en gezonde voeding). Ruddersstove (maaltijdbereiding en organisator van maaltijdbezorging) en Mintus (dienstencentra, afnemer van Ruddersstove en doelgroep) treden op binnen dit pilootproject om de innovaties van VIVES te testen. De stad Brugge is hier gelinkt omwille van de duurzame voedselstrategie Bruggesmaakt en treedt op als formele partner binnen dit subsidiedossier. Mintus en Ruddersstove gaan mee als 'linked' en 'affiliated' partners. Het doel van de pilot is om zowel de servicecentra als de burger meer te betrekken bij de maaltijden. Het gaat over hun maaltijd, hun gezondheid, dus worden nieuwe mogelijkheden onderzocht, zowel in de bereiding van de maaltijd, als in de bezorging van de maaltijden d.m.v. co-creatie.
Daarnaast is er het mondiaal partnerschap Brugge- Ebowola (Kameroen): De Gemeenteraad keurde op 24 april 2020 de samenwerkingsovereenkomst en het actieplan in kader van het mondiaal partnerschap tussen stad Brugge en Ebolowa goed (2020_GR_00108). Beide steden zijn Fair Trade Steden. Naast duurzame stedelijke ontwikkeling realiseren, is een van de doelstellingen het faciliteren en/of versterken van duurzame productie en consumptie van cacao en chocolade in Ebolowa en Brugge. Hiervoor wordt er zowel in Ebolowa als in Brugge gewerkt met een verduurzamingstraject i.s.m. lokale partners zoals cacaoboeren en chocolatiers (2020_CBS_00891).
Met dit projectvoorstel kunnen we hier een stap verder in gaan en kunnen we de opgebouwde expertise op vlak van voedselverlies en innovatieve stadslandbouw (dienst klimaat, milieu en dierenwelzijn), duurzame landbouw (werk en ondernemen), multi-actor partnerships i.k.v. duurzame stedelijke ontwikkeling en fair trade (lokaal Mondiaal) delen en verder ontwikkelen. Gezien de scope op innovatieve projecten i.k.v. voedselbeleid in Afrikaanse én Europese steden, is dit lerend netwerk een meerwaarde voor het partnerschap met Ebolowa.
Doordat Milaan de stad Brugge als een sterkhouder ziet op vlak van eerlijke handel en voedselverspilling, werd gevraagd om deel te nemen aan dit Horizon- project: ‘AfriFOODLinks’.
In dit project zijn we geen full projectpartner, maar een associated partner, samen met 4 andere Europese steden (Barcelona, Wenen, Montpellier en Milaan).
Budget of kosten zijn er voor de stad Brugge in dit project niet, eventuele reiskosten worden voorzien door MUFPP.
Van de stad Brugge wordt verwacht:
- deelname aan onderzoeksvragen en kennisdelen.
- Faciliteren van contacten waar nodig.
- fysieke aanwezigheid op de algemene partnermeertings.
- deelname aan 2 uitwisselingen met steden.
- faciliteren van een overleg met vertegenwoordigers van de stad en jongerenambassadeurs.
- promotie van het project via verschillende kanalen.
Het project zal 4 jaar duren en start in juni 2023.