Het Vlaams Regeerakkoord 2019-2024 en de Beleidsnota Omgeving 2019-2024 voorzien in de oprichting van landschapsparken in Vlaanderen, naast Nationale Parken. Landschapsparken zijn gebieden met een uitgesproken landschapskwaliteit, waarbij vanuit eenzelfde integrale visie het harmonieus samengaan van landschapsontwikkeling, recreatie, natuur, landbouw, wonen, bedrijvigheid en toerisme wordt beoogd. Daarbij wordt sterk ingezet op de oprichting van gebiedscoalities, waarbij de krachten tussen lokale partners gebundeld worden en maximaal wordt ingezet op integratie en samenwerking.
Een erkenning als Landschapspark creëert nieuwe kansen en bijkomende middelen om die streekidentiteit te behouden en verder te ontwikkelen. Naast de jaarlijkse structurele werkingsbijdrage vanuit Vlaanderen, zal een parkbureau een hefboom zijn voor het aantrekken van subsidie- en investeringsmiddelen en het aangaan van nieuwe en vernieuwende samenwerkingsverbanden tussen lokale en bovenlokale spelers vanuit vele sectoren en disciplines. Dit op vlak van zowel erfgoed, toerisme, natuur en algemene streekontwikkeling.
De kandidatuur Landschapspark Zwinstreek is voor de betrokken lokale besturen een middel om een eigen beleid van grensoverschrijdende samenwerking vorm te geven op het vlak van geïntegreerde, gebiedsgerichte werking in de kustzone en het hinterland, het stedelijke ommeland, het platteland of het landelijke gebied. Daarbij wordt ingezet op het versterken van de omgevingskwaliteit en de ontwikkeling van een top-recreatief product, in samenwerking met ondernemers en andere stakeholders. Het streven naar een erkenning als landschapspark geeft mee uitvoering aan het Charter voor de grensoverschrijdende Zwinstreek.
Specifiek en interessant voor stad Brugge is onder andere dat de ‘Groene Gordel Brugge, Maleveld als waterpark’ één van de 8 focusgebieden is in het masterplan. De focusgebieden hebben als doel om te inspireren en tonen hoe de visie op de lange termijn verder vertaald kan worden naar acties maar ook welke afstemming, onderzoek of instrumenten nodig zijn om de stap te kunnen nemen naar concrete acties op het terrein. In het operationeel plan zijn de concrete acties die voortkomen uit het proces van de focusgebieden opgenomen. Daarbij is een onderscheid gemaakt tussen acties op de korte en lange termijn.
De samenwerking voor de kandidatuur van de Zwinstreek-partners heeft geleid het kandidaatsdossier voor de erkenning en voor de indiening op uiterlijk 31 mei 2023, dat bestaat uit volgende deelproducten en afspraken:
Deze deelproducten zijn te downloaden via document in bijlage.
De gemeenteraad neemt kennis van de landschapsbiografie als een beschrijvend document over de ontwikkelingsgeschiedenis van het Zwinstreek-landschap.
Het masterplan voor het Landschapspark Zwinstreek als richtinggevende visie voor het landschapspark wordt goedgekeurd.
Er wordt kennis genomen van het ontwerp van operationeel plan, dat na erkenning verder wordt uitgewerkt op basis van onderhandeling, en het voorwerp vormt van verdere besluitvorming.
De samenwerkingsovereenkomst wordt goedgekeurd en ondertekend.
De Provincie West-Vlaanderen wordt gemandateerd om het kandidaatsdossier, namens de Zwinstreek-partners - en dus mede namens Stad Brugge - in te dienen op 31 mei 2023.