Met deze nota dossier wordt het ontwerp en de wijze van gunnen ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het college van burgemeester en schepenen heeft het nieuw te realiseren ontmoetingscentrum op de Scharphoutsite te Lissewege naar voor geschoven als pilootproject circulair bouwen. Op deze manier worden de ambities van het klimaatplan BruggeNaarMorgen, meer bepaald pijler 9 ‘Brugge circulair’ uit brug 4: ‘Brugge onderneemt klimaatvriendelijk en circulair’ in praktijk omgezet. Er wordt niet alleen onderzocht hoe het gebouwd patrimonium van het stad meer circulair kan worden, maar de stad neemt ook een voortrekkersrol in de provincie, en ook in Vlaanderen.
Om het voortraject te ondersteunen heeft Vlaanderen, via het open call Circulair Bouwen van Vlaanderen Circulair een subsidie van 100.000 euro aan het project toegekend. Samen met 3 partners met ervaring binnen circulair bouwen (C2C ExpoLAB uit Nederland, Möbius en Howest) werd er een ambitienota circulariteit opgesteld, en ontwerpteam aangesteld en werd de ontwerpteam ondersteund tijdens het ontwerptraject (tot en met het aanbestedingsdossier) en wordt het hele proces gemonitord en in kaart gebracht, om de vergelijking met een ‘klassiek’ bouwproces te kunnen maken. Het resultaat van dit traject is het ontwerp dat hier ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Bij het aanstellen van het ontwerpteam is beslist om ervaring met circulair bouwen niet te verplichten, maar eerder ontwerpers te zoeken die het nodige enthousiasme en motivatie hadden om aan de slag te gaan met een pilootproject circulair bouwen en te leren door het te doen. Op deze manier kan de kennis verder verspreid worden en worden zij zelf ambassadeurs van het circulair bouwen. Het ontwerpteam rond architectuuratelier Dertien12 is hier bijzonder goed er in geslaagd, waardoor met het bouwproject we hetzelfde willen doen: alle geïnteresseerde en gemotiveerde aannemers de kans geven om een circulair gebouw te realiseren, zodat zij de ervaring die ze hier opbouwen in hun toekomstige realisaties verder kunnen implementeren.
Binnen het subsidieproject van Vlaanderen circulair is er door de ontwerpers, onder de begeleiding van de drie ervaren partners, gezocht geweest hoe een gebouw zo circulair mogelijk kan ontworpen en gerealiseerd worden, met de materialen en technieken die vandaag op de markt aanwezig zijn. Wie wilden namelijk aantonen dat circulair bouwen voor iedereen haalbaar is, met als enige voorwaarde dat er, vanaf de eerste stap en dan doorheen het volledig traject, consequent de principes worden toegepast.
Het marktonderzoek heeft ons ook aangetoond dat de echte ‘circulaire’ materialen momenteel nog niet veelvuldig beschikbaar zijn en daardoor binnen een openbare aanbesteding belemmerend kan zijn om naar zeer specifieke toepassingen te vragen. Daardoor is de keuze geweest om de materialen en technieken door het specifiek ontwerp en de keuze voor natuurlijke of maximaal herbruikbare of recyclebare materialen zo circulair mogelijk in te zetten.
Door deze specifieke keuze lijkt het ons dus niet echt een meerwaarde om strikte selectiecriteria of gunningscriteria toe te passen en geven we alle geïnteresseerde inschrijvers de kans om zich aan te bieden. We hebben deze keuze ook zorgvuldig afgetoetst met de ontwerpers en met de partners van het project circulair bouwen. We willen ook graag aantonen dat circulair bouwen niet noodzakelijk meer hoeft te kosten dan ‘klassiek’ bouwen, maar dat het aanzet tot een bewust omgaan met materialen en middelen, de noodzaak waarvan de voorbije jaren meer en meer duidelijk is geworden.
De gemeenteraad keurt het ontwerp en de lastvoorwaarden van het dossier "bouwen van een ontmoetingscentrum op de Scharphoutsite, Scharphoutstraat 42, 8380 Lissewege ", geraamd op 4.577.369,09 euro excl. btw of 5.538.616,60 euro incl. btw goed.
De uitgave ten bedrage van 4.577.369,09 euro excl. btw of 5.538.616,60 euro incl. btw wordt voorzien op 2023 tem 2025 - BI011908 - UD045 - SA01293 - 22100007 -PR00006.